Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή Σαρκοζί στον Ερντογάν για τη γενοκτονία των Αρμενίων


"Εύχομαι να υπερισχύσει η λογική και να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως αρμόζει μεταξύ δύο χωρών που είναι σύμμαχοι και εταίροι", αναφέρει ο Σαρκοζί στην επιστολή του προς τον Ερντογάν


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε σε επιστολή που απέστειλε στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτρέψει "να υπερισχύσει η λογική" και "ο διάλογος" όσον αφορά το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915 και το οποίο θα εξετάσει τη Δευτέρα η γαλλική γερουσία.
"Εύχομαι να υπερισχύσει η λογική και να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως αρμόζει μεταξύ δύο χωρών που είναι σύμμαχοι και εταίροι", αναφέρει ο Σαρκοζί στην επιστολή του προς τον Ερντογάν, μετά την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στο σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να διαβεβαιώσει τον τούρκο πρωθυπουργό ότι "αυτό το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα σε ένα κράτος ή έναν λαό", ενώ εκφράζει στην επιστολή την ελπίδα "η Τουρκία να αναλογιστεί τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς μας".

Το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υιοθετήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου από τη γαλλική βουλή και αν η γερουσία το ψηφίσει χωρίς τροποποιήσεις θα τεθεί σε ισχύ.http://www.imerisia.gr

Η Aγκυρα ζητεί από τη γαλλική Γερουσία να απορρίψει το νομοσχέδιο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε σήμερα τους Γάλλους γερουσιαστές να απορρίψουν νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία, δηλώνοντας ότι "αυτοί που εκμεταλλεύονται την Ιστορία θα είναι τα θύματα της εκμετάλλευσης αυτής". "Καλώ τους Γάλλους γερουσιαστές να συλλογιστούν εις βάθος, αν ψηφίσουν (το νομοσχέδιο), η απόφασή τους δεν θα έχει καμιά εγκυρότητα", δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων.

Οι Γάλλοι γερουσιαστές αναμένεται να αποφανθούν τη Δευτέρα επί της πρότασης νόμου, η οποία εγκρίθηκε ήδη από την Εθνοσυνέλευση στις 22 Δεκεμβρίου, που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, την οποία η Τουρκία αρνείται. Η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας απέρριψε την Τετάρτη το νομοσχέδιο αυτό, εκφράζοντας τις έντονες επιφυλάξεις ενός μέρους του σώματος αυτού. Η επιτροπή υιοθέτησε απόφαση σύμφωνα με την οποία το κείμενο του νομοσχεδίου "αντιβαίνει στο Σύνταγμα".

Ωστόσο το νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση κατά τη συνεδρίαση της Γερουσίας τη Δευτέρα και φαίνεται ότι μία πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ του νομοσχεδίου. Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι, αν η Γερουσία ψηφίσει το νομοσχέδιο, "αυτό θα ήταν μια μαύρη κηλίδα στην πνευματική ιστορία της Γαλλίας" και ότι η Τουρκία θα υπενθυμίζει "σε κάθε ευκαιρία" στους Γάλλους το λάθος που διέπραξαν. Το γαλλικό νομοσχέδιο ποινικοποιεί την άρνηση όλων των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915.
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.