Το θύμα, Αχμαντί Ροσάν, κατείχε διευθυντική θέση στο εργαστήριο εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ – Για τρομοκρατία κάνει λόγο η Τεχεράνη
Reuters, A.P., AFP
Hμερομηνία δημοσίευσης: 12-01-12
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Για «τρομοκρατία» προερχόμενη από το «σιωνιστικό κράτος» έκανε λόγο το Ιράν, μετά την πολλοστή δολοφονία στελέχους του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, χθες το πρωί στην Τεχεράνη. Αγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τοποθέτησαν μαγνητική βόμβα στο αυτοκίνητο του 32χρονου πυρηνικού επιστήμονα Μουσταφά Αχμαντί Ροσάν, ο οποίος κατείχε διευθυντική θέση στο εργαστήριο εμπλουτισμού ουρανίου Νατάνζ.
Η βόμβα εξερράγη καθώς το Peugeot 405 βρισκόταν εγκλωβισμένο στην πρωινή κυκλοφορία, σκοτώνοντας ακαριαία τον Ροσάν και τον οδηγό του. Με παρόμοιο τρόπο έχουν δολοφονηθεί οι πυρηνικοί επιστήμονες Μασούντ Αλί Μοχαμαντί (Ιανουάριος 2010) και Ματζίντ Σαχριαρί (Νοέμβριος 2010), ενώ με σφαίρες εκτελέστηκε τον Ιούλιο του 2011 ο φυσικός Νταρίους Ρεζαεΐ. Ο φυσικός Φαρεϊντόν Αμπασί επέζησε ανάλογης επίθεσης και τώρα διευθύνει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Στον συγκεκαλυμμένο πόλεμο κατά του Ιράν περιλαμβάνονται εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις, τις οποίες η Τεχεράνη έχει προτιμήσει να υποβαθμίσει ως «ατυχήματα». Μια τέτοια έκρηξη σκότωσε τον θεωρούμενο ως πατέρα του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος, στρατηγό Μογκαντάμ, καθώς και άλλους 18 στρατιώτες στις 12 Νοεμβρίου. Αλλη έκρηξη είχε σημειωθεί στη βάση του Χοραμπάντ, την κοντινότερη ιρανική βάση προς το Ισραήλ.
To Ισραήλ δεν έχει διαψεύσει τις κατηγορίες, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν κατά καιρούς εκφραστεί θετικά για τα συμβάντα «τυχαία ή μη, που καθυστερούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα». Μιλώντας την Τρίτη στην ισραηλινή Βουλή, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού αντιστράτηγος Μπένι Γκανζ χαρακτήρισε το 2012 «κρίσιμη χρονιά για το Ιράν», στην οποία θα συμβούν «πράγματα με μη φυσιολογικό τρόπο».
Η Ιρανική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας έκανε λόγο για «μισητή πράξη της Αμερικής και του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος» και δήλωσε ότι η πυρηνική πορεία «δεν αντιστρέφεται».
Οι ΗΠΑ δεν σχολίασαν το συμβάν, ενώ η Βρετανία απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί ανάμειξής της και καταδίκασε τις δολοφονίες αμάχων. Τμήμα του ιρανικού κατεστημένου θεωρεί συνυπεύθυνη για τις επιθέσεις τη Βρετανία, όπως φάνηκε από την εισβολή στη βρετανική πρεσβεία της Τεχεράνης, που έγινε τον Νοέμβριο, στην επέτειο δολοφονίας του Ματζίντ Σαχριαρί, από πλήθος που κρατούσε φωτογραφίες του επιστήμονα. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι τέτοιου είδους δολοφονίες έχουν περισσότερο ψυχολογική και λιγότερο πρακτική επίδραση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ αντίθετα πιο αποτελεσματικά θεωρούν τα σαμποτάζ όπως αυτό του ιού υπολογιστών stuxnet, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στο κέντρο εμπλουτισμού Νατάνζ το 2010.
Οι επιθέσεις που καθυστερούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συχνά αναφέρονται ως εναλλακτική λύση σε μια πολεμική αναμέτρηση. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Προ μηνός, το Ιράν προσγείωσε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Σέντινελ, το οποίο πραγματοποιούσε αποστολή πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προγραμματίζουν εκτεταμένες κοινές ασκήσεις, ενώ οι απειλές του Ιράν ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ για τη ναυσιπλοΐα έχουν κινητοποιήσει αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή.
Παράλληλα, χθες, στέλεχος της αντιπολίτευσης της Γεωργίας, χώρας που συνορεύει με το Ιράν, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει 5 δισ. δολάρια για την ανέγερση πάνω από 100 περιφερειακών στρατιωτικών νοσοκομείων, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ξεκίνησε τη θητεία του με διαθέσεις για ανοίγματα προς την Τεχεράνη, αλλά τους τελευταίους μήνες σύρεται πίσω από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που ζητούν όλο και μεγαλύτερη πυγμή απέναντι στην Τεχεράνη.
Το Κογκρέσο προσέθεσε τροπολογία, που επιβάλλει σφοδρές κυρώσεις κατά του Ιράν, σε οικονομικό νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα την 1η Ιανουαρίου, σφίγγοντας τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της Τεχεράνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.