Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Επισκέψεις Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να επισκεφθεί Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Μετά τις χωριστές, διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της πΓΔΜ, ο Μάθιου Νίμιτς εξέφρασε την ετοιμότητά του να επισκεφθεί τις δυο χώρες, ακόμη και μέσα στο Φεβρουάριο, αφού πρώτα υπάρξει συμφωνία για τις ημερομηνίες των επαφών του με τις δυο κυβερνήσεις.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, Μ. Νίμιτς, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε με τον πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον πρέσβη Ζόραν Γιόλεφσκι, δήλωσε ότι οι χωριστές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με δικό του αίτημα, επισημαίνοντας ότι και οι δυο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις των κυβερνήσεών τους για το θέμα της ονομασίας, όπως έχουν αυτή την στιγμή.

«Οι συζητήσεις μας», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ήταν χρήσιμες και επικεντρώθηκαν στον βέλτιστο τρόπο με τον οποίον θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία με εποικοδομητικό τρόπο». Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε ότι «η κάθε κυβέρνηση είναι ειλικρινής», τού δόθηκαν «διαβεβαιώσεις για το ενδιαφέρον τους» με σκοπό την εξεύρεση λύσης και ότι «σέβονται πλήρως τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, ο κ. Νίμιτς είπε ότι «με δεδομένες αυτές τις διαβεβαιώσεις, θα προβώ σε περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους δυο αντιπροσώπους, για τη διευθέτηση επίσκεψής μου στις δυο πρωτεύουσες ώστε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Καθώς προχωρούμε προς τα εμπρός», τόνισε, «έχω ζητήσει από τα συμβαλλόμενα μέρη να επιδείξουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς τους, προωθώντας ένα θετικό κλίμα με τις πράξεις και τις δημόσιες δηλώσεις τους».

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στις συνομιλίες, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, δήλωσε ότι «η χώρα μας στηρίζει διαχρονικά την εντολή του κ. Νίμιτς και επεδίωξε την πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία, υπό τον ΟΗΕ».

Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε: «με την ευκαιρία, θέλω να τονίσω τη σταθερή βούληση της Ελλάδας για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, όπως αυτή διατυπώθηκε με ξεκάθαρους όρους και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Η Ελλάδα συμμετέχει στη διαδικασία με εποικοδομητικές θέσεις και το ίδιο περιμένει από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά πρέπει να προσθέσω ότι με προκλήσεις και επιθέσεις δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα, κι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς. Θεωρούμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.