Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Επικράτηση Ναζαρμπάγεφ με 80,7% στο Καζαχστάν

Ρόιτερς, AFP

ΑΣΤΑΝΑ. Μπορεί ο πρόεδρος του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, να χαρακτήρισε «απολύτως δίκαιες» τις προχθεσινές κοινοβουλευτικές εκλογές, την άποψη όμως του ισχυρού άνδρα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας δεν συμμερίζεται ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). «Παρά τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να ενισχύσει τη δημοκρατική διαδικασία και να διοργανώσει εκλογές σύμφωνες προς τις διεθνείς προδιαγραφές, στην εκλογική αναμέτρηση της 15ης Ιανουαρίου δεν έγιναν και πάλι σεβαστές οι θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας», τονίζεται στη σχετική έκθεση των παρατηρητών του οργανισμού στη χώρα της κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, «οι Αρχές του Καζαχστάν δεν επέτρεψαν στις μεγαλύτερες αντιπολιτευτικές παρατάξεις να συμμετάσχουν στις εκλογές, ενώ η διαδικασία εξελίχθηκε σε ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον, που περιόρισε τα εκλογικά δικαιώματα του πολίτη».

Κατά τον κ. Ναζαρμπάγεφ, πάντως, ο εκλογικός θρίαμβος του κόμματος του οποίου ηγείται, Νουρ Οτάν, αποδεικνύει προς κάθε κατεύθυνση την ενότητα της χώρας. «Κάποιοι επεδίωξαν να εκμεταλλευτούν τα τραγικά γεγονότα στη Ζαναοζέν προς όφελός τους», σχολίασε αναφερόμενος στα πολύνεκρα επεισόδια του Δεκεμβρίου στην πόλη αυτή του δυτικού Καζαχστάν. «Οι κάτοικοι της Ζαναοζέν, όμως, τους απάντησαν ψηφίζοντας μαζικά το Νουρ Οτάν», δήλωσε ο κ. Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος διατηρείται στο ανώτατο αξίωμα της χώρας από το 1989. Υπενθυμίζεται ότι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Δεκέμβριο στη Ζαναοζέν όταν οι διαδηλώσεις των απολυμένων εργαζομένων στην τοπική πετρελαϊκή βιομηχανία προσέλαβαν διαστάσεις εξέγερσης. Ο κ. Ναζαρμπάγεφ είχε πρόσφατα ανατρέψει απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου του Καζαχστάν για την αναβολή των εκλογών στη Ζαναοζέν, η οποία εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου. Δύο κόμματα, εκτός του Νουρ Οτάν, μπήκαν για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της χώρας. Πρόκειται για τα φίλα προσκείμενα στον κ. Ναζαρμπάγεφ Ακ Ζολ και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έλαβαν αντιστοίχως το 7,4% και το 7,2% των ψήφων. Σημειώνεται ότι το Νουρ Οτάν συγκέντρωσε το 80,7%. Το ένα και μοναδικό κόμμα που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της πολιτικής του κ. Ναζαρμπάγεφ και στο οποίο επετράπη η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, αυτό του Πανεθνικού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (OSDP), δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή, καθώς το ποσοστό του κυμάνθηκε κάτω από 2%.

Χθες, ωστόσο, ο γ.γ. του OSDP, Αμιρτζχάν Κοσάνοφ, απέρριψε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για τις «πιο βρώμικες» εκλογές και δεσμεύτηκε για δυναμικές κινητοποιήσεις. «Οι ντροπιαστικές αυτές για τη χώρα εκλογές μάς έδειξαν ότι πρέπει να αλλάξουμε άμεσα τακτική», δήλωσε. «Ως εκ τούτου από αύριο (σ.σ. σήμερα) ξεκινάμε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σ’ ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του OSDP Ζαρμαχάν Τουγιακμπάι δήλωσε ότι «οι Αρχές ξεπέρασαν τα όρια» και πως «οι δυναμικές διαδηλώσεις αποτελούν πλέον μονόδρομο».Ασ. Πρες,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.