Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Δεκάδες νεκροί τις τελευταίες ημέρες στη Συρία

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο καλεί τον ΟΗΕ να «καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος». Στους 62 οι νεκροί από την επίθεση του στρατού στην πόλη Χομς.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο (ΕΣΣ) της αντιπολίτευσης κάλεσε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει το ταχύτερο μια απόφαση η οποία θα «καταδικάζει τα εγκλήματα του καθεστώτος», καταγγέλλοντας τους «άγριους βομβαρδισμούς» του στρατού σε πόλεις που ελέγχουν εξεγερμένοι.

Το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε στο μεταξύ ότι χθες (Πέμπτη) σκοτώθηκαν 62 άνθρωποι, ανάμεσά τους 43 άμαχοι, από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Μόνο στη Χομς σκοτώθηκαν 33 άμαχοι, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στη Ντεράα ένας έφηβος σκοτώθηκε όταν δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον μαθητικής κινητοποίησης, ενώ επτά αποστάτες στρατιωτικοί και 12 μέλη του τακτικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό αυτό, ανέφερε το παρατηρητήριο.

«Το ΕΣΣ προέβη σε μια σειρά επαφών τις τελευταίες 24 ώρες με τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Αραβικού Συνδέσμου», ανέφερε το Συμβούλιο σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Το κίνημα κάλεσε τις χώρες αυτές να «εργαστούν άμεσα και σοβαρά για να υιοθετήσουν μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία θα καταδικάζει τα εγκλήματα του καθεστώτος και θα περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα δικαστούν οι εγκληματίες».

Το ΣΑ του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία, δήλωσαν χθες διπλωμάτες.

Το ΕΣΣ κάλεσε εξάλλου την διεθνή κοινότητα να «εγγυηθεί μια διεθνή προστασία» των αμάχων καθώς και να «εμποδίσει το καθεστώς να συνεχίσει» την καταστολή.

«Το δεσποτικό καθεστώς περικύκλωσε και βομβαρδίζει με βαριά όπλα πολλές συριακές πόλεις και χωριά, ειδικά τη Χομς, τη Χάμα, τη Ντούμα και την Τζάμπαλ Ζαουίγια», ανέφερε το ΕΣΣ, καλώντας τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναπέμψει το φάκελο της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της πόλης Χομς, εστία του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία, καθώς και εναντίον των πόλεων Χάμα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και Ντούμα, βόρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με οργανώσεις των ακτιβιστών κατά της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η στρατιωτική αυτή επίθεση δεν θα «ρίξει το ηθικό του (συριακού) λαού ο οποίος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την επανάστασή του με ακόμα μεγαλύτερη ένταση για να επιτύχει τους στόχους του, να αποκτήσει την ελευθερία, την αξιοπρέπειά του, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να ανατραπεί το δεσποτικό καθεστώς», σύμφωνα με την οργάνωση των αντιπολιτευόμενων.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε εκ νέου το Συμβούλιο Ασφαλείας να χειριστεί με «συνεκτικό τρόπο» και με «μια φωνή» το ζήτημα της Συρίας.

Στο μεταξύ ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι μέλη του αιχμαλώτισαν στην πόλη Χομς πέντε ιρανούς στρατιωτικούς και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμμαχο του Άσαντ, να αποσύρει «αμέσως» τους στρατιωτικούς της.

Οι ιρανοί «επιχειρούσαν υπό τις διαταγές της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας» και «τα διαβατήριά τους δεν έφεραν θεωρήσεις εισόδου».

Οι αντάρτες, που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον του τακτικού στρατού της Συρίας, κάλεσαν τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να «αναγνωρίσει σαφώς την παρουσία στη Συρία μελών των Φρουρών της Επανάστασης (Πασνταράν) για να βοηθήσει το καθεστώς Άσαντ να καταστείλει το συριακό λαό». Κάλεσε επίσης τα μέλη των Πασνταράν «να αποσυρθούν αμέσως και να επιστρέψουν στο ιρανικό έδαφος» έως «το Σάββατο πριν από το μεσημέρι».

Τουλάχιστον 384 παιδιά σκοτώθηκαν τους τελευταίους 10 μήνες

Τουλάχιστον 384 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της 10μηνης καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και σχεδόν άλλα τόσα έχουν τεθεί υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Μέχρι την 7η Ιανουαρίου 384 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αγόρια. Περίπου 380 παιδιά έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση, κάποια από τα οποία είναι μικρότερα από 14 ετών», δήλωσε η Ρίμα Σάλαχ, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της Unicef, στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη.

Η Οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση στη Συρία, επισημαίνει η Σάλαχ. «Το γραφείο μας εκεί λειτουργεί καλά και συνδιαλεγόμαστε συνεχώς με τη συριακή κυβέρνηση και την κοινωνία των πολιτών», επεσήμανε.

Σύμφωνα με έναν προηγούμενο απολογισμό, στον οποίο είχε αναφερθεί η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι στις 2 Δεκεμβρίου, 307 παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.

Εξάλλου σήμερα μία επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σε ένα σημείο ελέγχου των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ιντλίμπ, στα βορειοδυτικά, προκαλώντας θύματα, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε ένα σημείο ελέγχου των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην είσοδο της πόλης Ιντλίμπ», προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό ενός αδιευκρίνιστου μέχρι στιγμής αριθμού ανθρώπων, ανακοίνωσε η οργάνωση που έχει την έδρα της στη Βρετανία.

Η επίθεση αυτή σημειώνεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά μία βομβιστική επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε κρατούμενους στην επαρχία Ιντλίμπ και η οποία κόστισε τη ζωή σε 15 από αυτούς.

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πολλών πόλεων στη Συρία, μεταξύ αυτών η Χομς, προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης, και η Χάμα, όπου σήμερα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 44 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

«Δεκάδες άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί και στα περισσότερα νοσοκομεία της περιοχής υπάρχει έλλειψη αίματος», δήλωσε ο Άμπου Όμαρ, ένας ακτιβιστής από τα περίχωρα της Χάμα στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Δώδεκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις

Δώδεκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις που έγιναν στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και κοντά στη Ντεράα, στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στην Ιντλίμπ, έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που έγινε κατά σημείου ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο Ραχμάν, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με τον δράστη της επίθεσης.

Και στο Μαζαϊρίμπ, στη δυτική Ντεράα, έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίστηκαν, όταν λιποτάκτες επιτέθηκαν σε δύο λεωφορεία των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία δήλωσε σήμερα ότι τα βίαια επεισόδια αυξήθηκαν «σημαντικά» τις τελευταίες τρεις ημέρες ιδιαίτερα στη Χομς, τη Χάμα και την Ιντλίμπ, στο βόρειο και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Τα επεισόδια βίας στη Συρία αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ της 24ης και της 27ης Ιανουαρίου, ιδιαίτερα στη Χομς, τη Χάμα και την Ιντλίμπ», ανακοίνωσε ο Σουδανός στρατηγός Άχμεντ Μουστάφα αλ Ντάμπι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.