Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Στην πλατεία Ταχρίρ έναν χρόνο μετά

Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν χθες,
στην επέτειο της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ
Reuters, A.P., AFP

ΚΑΪΡΟ. Εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι συνέρρευσαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ, στην επέτειο του ενός χρόνου από την εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντιμετώπισαν την ημέρα ως γιορτή, ενώ άλλοι ως διαμαρτυρία για τους ανολοκλήρωτους στόχους της αιγυπτιακής επανάστασης.

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν την 25η Ιανουαρίου 2011 και μαίνονταν επί 18 μερόνυχτα, οδήγησαν στην αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου. Εκτοτε, τον έλεγχο της χώρας έχει αναλάβει ο στρατός, υπό τον στρατάρχη Χουσεΐν Τανταουί.

Στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε διοργανώθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στην ιστορία της Αιγύπτου, οι οποίες ανέδειξαν νικήτρια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Στέλεχος της Αδελφότητας ορίστηκε τη Δευτέρα στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής, εξέλιξη αδιανόητη μόλις πριν από ένα χρόνο.

Ανάμεσα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στους φιλελεύθερους και αριστερούς νέους διαδηλωτές που ξεκίνησαν πέρυσι την επανάσταση σοβεί αντιπαλότητα. Οι δεύτεροι κατηγορούν τους πρώτους ότι έδρεψαν όλα τα οφέλη της επανάστασης και ότι έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον στρατό προκειμένου να μοιραστούν τη μετεπαναστατική «πίτα».

Χθες στην πλατεία Ταχρίρ κυριαρχούσαν τα μεγάφωνα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ πορείες νεαρών προοδευτικών υποστηρικτών της επανάστασης κατέφθαναν από πολλά σημεία του Καΐρου στους γύρω δρόμους. Οι οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη μία πλευρά της πλατείας κραύγαζαν «Αλλάχ ακμπάρ», ενώ οι προοδευτικοί στην άλλη κραύγαζαν «Κάτω η στρατοκρατία».

Σε έντονη αντίθεση με πέρυσι, χθες απουσίαζε κάθε ένδειξη δυνάμεων ασφαλείας και η συγκέντρωση ήταν απολύτως ειρηνική, αν εξαιρεθούν κάποιες αψιμαχίες ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο ρευμάτων.

«Δεν είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε, είμαστε εδώ για να καταργήσουμε το στρατιωτικό καθεστώς», είπε ο 27χρονος φαρμακοποιός Ιμάν Φαχμί, που φορούσε επίδεσμο στο μάτι ως ένδειξη αλληλεγγύης για τους τραυματίες των πρόσφατων συγκρούσεων στρατού - διαδηλωτών.

Μετά την πτώση του Μουμπάρακ, το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Στρατός - λαός, χέρι χέρι», αλλά στους μήνες που μεσολάβησαν η δημοτικότητα του στρατού έχει υποστεί πλήγματα και τα αιτήματα των επαναστατών έχουν γίνει πιο ριζοσπαστικά, στοχεύοντας σε ολόκληρο το οικοδόμημα οικονομικής και πολιτικής ισχύος που έχει κατασκευάσει ο στρατός τον τελευταίο μισό αιώνα.

Πάνω από 10.000 πολίτες, πολλοί εξ αυτών διαδηλωτές, έχουν δικαστεί τη χρονιά που πέρασε από στρατοδικεία, ενώ οι νεκροί πολίτες στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών έχουν ξεπεράσει τους 80. Παράλληλα, η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η Αίγυπτος διαπραγματεύεται τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ.

Στη διάρκεια της περυσινής εξέγερσης, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 800 άτομα. Ο Χόσνι Μουμπάρακ είναι υπόδικος για τους θανάτους αυτούς καθώς και για κατηγορίες διαφθοράς.

Με την ευκαιρία της χθεσινής επετείου, που καθιερώνεται πλέον ως εθνική εορτή της Αιγύπτου, ο στρατός κυκλοφόρησε αναμνηστικό νόμισμα, ενώ ανακοίνωσε μερική άρση του στρατιωτικού νόμου.

Οι προεδρικές εκλογές θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο και εν συνεχεία ο στρατός έχει υποσχεθεί ότι θα εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.