Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από τον Καναδά



Οι τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν στο πλαίσιο υπόθεσης κατασκοπείας

Η κυβέρνηση του Καναδά απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, πιθανώς περιλαμβανομένου και του βοηθού ακόλουθου Αμυνας, μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός Καναδού στρατιωτικού που υπάρχουν υποψίες ότι κατασκόπευε για λογαριασμό ξένης χώρας, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Globe & Mail (Τορόντο).

Τα ονόματα των τεσσάρων μελών του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού διεγράφησαν από τον κατάλογο των επίσημα διαπιστευμένων ξένων διπλωματικών αξιωματούχων τον οποίο καταρτίζουν οι καναδικές αρχές, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την δημόσια ραδιοτηλεόραση του Καναδά, το δίκτυο CBC, ορισμένοι εκ των τεσσάρων έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας, τον οποίο επικαλέστηκε η Γκλόουμπ εντ Μέιλ, διέψευσε ότι οι αποχωρήσεις των διπλωματών από τη χώρα σχετίζονται με υποψίες περί κατασκοπείας και υποστήριξε ότι πρόκειται για τυπική αντικατάσταση του διπλωματικού προσωπικού της χώρας.

Ένας Καναδός αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Τζέφρι Πολ Ντιλάιλ, 40 ετών, κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί ασφαλείας των πληροφοριών και ότι διαβίβασε, στην πορεία πέντε χρόνων, σε «ξένο οργανισμό» πληροφορίες που η κυβέρνηση του Καναδά θεωρούσε απόρρητες», σύμφωνα με δικόγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα.

Επίσημα, η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει επιβεβαιώσει εάν θεωρεί ότι ο «οργανισμός» που λάμβανε πληροφορίες από τον Ντιλάιλ είναι η ρωσική κυβέρνηση. Ο αξιωματικός κρατείται στο Χάλιφαξ.

Τα τρία από τα τέσσερα στελέχη της πρεσβείας που έφυγαν από τον Καναδά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καναδικής εφημερίδας, είναι ο αντισυνταγματάρχης Ντμίτρι Β. Φεντορτσατένκο, βοηθός ακόλουθος άμυνας, ο Κονσταντίν Κολπάκοφ, ακόλουθος, και ο Μιχαήλ Νικιφόροφ, στέλεχος του διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Τζον Μπέιρντ απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο ερωτηθείς εάν πράγματι η κυβέρνησή του διέγραψε τέσσερα στελέχη της πρεσβείας της Ρωσίας από τον κατάλογο των διαπιστευμένων ξένων διπλωματών.

Σύμφωνα με ένα πρώην στέλεχος των Καναδικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνεται προσπάθεια να διακριβωθεί ποιος ή ποιοι από τους διπλωμάτες ήταν μέλος ή μέλη της GRU, της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας.

Η Μόσχα διαψεύδει ότι απελάθηκαν 4 διπλωμάτες της

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο απέλαση, αναφέροντας ότι είχαν εγκαταλείψει τη βορειοαμερικανική χώρα το 2011, μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους.

«Οι πληροφορίες των καναδικών μέσων ενημέρωσης περί της απέλασης από τον Καναδά τεσσάρων ρώσων διπλωματών προκαλούν έκπληξη, διότι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα το 2011 μετά το τέλος της αποστολής τους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσίας, τον οποίο επικαλέστηκε η Γκλόουμπ εντ Μέιλ, διέψευσε ότι οι αποχωρήσεις των διπλωματών από τη χώρα σχετίζονται με υποψίες περί κατασκοπείας και υποστήριξε ότι πρόκειται για τυπική αντικατάσταση του διπλωματικού προσωπικού της χώρας.

Ένας Καναδός αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών του πολεμικού ναυτικού, ο υποπλοίαρχος Τζέφρι Πολ Ντιλάιλ, 40 ετών, κατηγορείται για παραβίαση του νόμου περί ασφαλείας των πληροφοριών και ότι διαβίβασε, στην πορεία πέντε χρόνων, σε «ξένο οργανισμό» πληροφορίες που η κυβέρνηση του Καναδά «θεωρούσε απόρρητες», σύμφωνα με δικόγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα. Ο αξιωματικός κατηγορείται ότι προέβαινε στο έγκλημα μεταξύ 6ης Ιουλίου 2007 και 13ης Ιανουαρίου 2012. Έχει συλληφθεί στο Χάλιφαξ, στη Νόβα Σκότια και θα παραμείνει προφυλακισμένος τουλάχιστον ως την επόμενη εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου την 25η Ιανουαρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.