Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το Ιράν κάλεσε τους ελεγκτές της ΙΑΕΑ να παρατείνουν την παραμονή τους

Reuters, AP

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν επανέλαβε την πρόθεσή του να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη, παρόλο που τα σχέδια για ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου την Κυριακή δεν υλοποιήθηκαν.

Στη χώρα βρέθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα ειδικοί της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), με στόχο να προλειάνουν το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Επικεφαλής των επιθεωρητών είναι ο Βέλγος υποδιευθυντής της ΙΑΕΑ Χέρμαν Νέκερτς, ενώ στην ομάδα περιλαμβάνεται μία Αμερικανίδα αξιωματούχος της ΙΑΕΑ και δύο ειδικοί στα πυρηνικά όπλα. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό, εξέφρασε αισιοδοξία ότι όλες οι απορίες των ελεγκτών θα απαντηθούν και τους κάλεσε να παρατείνουν την παραμονή τους. Σε πιο σκληρό τόνο, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί προειδοποίησε τους επιθεωρητές να δράσουν «με επαγγελματισμό και σοβαρότητα» και όχι «ως όργανα των ΗΠΑ».

Σε μια είδηση που απομένει να επιβεβαιωθεί, το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν τρίτο αεροπλανοφόρο στην ευρύτερη περιοχή του Ιράν. Επίσης, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία «έξυπνα» βλήματα πυροβολικού, τα οποία έχουν βεληνεκές 20 χλμ. και αναπτύχθηκαν με εγχώρια τεχνολογία, ενώ χθες συνετρίβη στο Ισραήλ μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου Heron. Το αεροσκάφος, που έχει το μέγεθος ενός μπόινγκ 737, θεωρείται από την ισραηλινή αεροπορία χρήσιμο σε περίπτωση πλήγματος κατά του Ιράν.

Εν μέσω αναβρασμού, η Ασία φαίνεται ότι αντιστέκεται στις κινήσεις για στενότερη περικύκλωση του Ιράν. Χθες η Ινδία ανακοίνωσε ότι δεν θα περιορίσει τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, όπως ζητούν οι ΗΠΑ, επικαλούμενη τις «ανάγκες μιας ανερχόμενης οικονομίας». Η Νότια Κορέα, χωρίς να είναι ευθέως απορριπτική, τόνισε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με τον περιορισμό εισαγωγών από το Ιράν «θα διαρκέσουν πολύ».

Η Ασία είναι η αγορά στην οποία σκοπεύει το Ιράν να διαθέσει το πετρέλαιο που δεν θα προμηθεύει στην Ευρώπη, σε περίπτωση που η αντιπαράθεση με την Ευρώπη οδηγήσει σε τέτοια εξέλιξη.

Την Κυριακή, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν Ροστάμ Γκασεμί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «θα διακόψει σύντομα την προμήθεια πετρελαίου σε κάποιες χώρες». Το νομοσχέδιο με θέμα την άμεση διακοπή προμήθειας πετρελαίου στην Ευρώπη δεν τέθηκε προς ψήφιση την Κυριακή για λόγους που, όπως αναφέρουν οι Financial Times, σχετίζονται με κόντρες βουλευτών - κυβέρνησης.

Σύμφωνα με Ιρανούς βουλευτές, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα διακόπτει την παροχή ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη «από πέντε ώς δεκαπέντε χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.