Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ρωσική αντίδραση στις αποκαλύψεις WikiLeaks για Πούτιν

Ο Πούτιν κυβερνάει μια «διεφθαρμένη απολυταρχία» και αμερικανοί διπλωμάτες κάνουν εικασίες για προσωπικό πλούτο του ρώσου πρωθυπουργού. «Γελοίους» χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς αυτούς εκπρόσωπός του.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κυβερνάει τη Ρωσία επιτρέποντας σε μια δωροδοκούμενη ελίτ διεφθαρμένων αξιωματούχων και απατεώνων κατασκόπων να διοχετεύουν δολίως τα χρήματα από τη μεγαλύτερη παραγωγό ενέργειας του κόσμου, σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφουν αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα, τα οποία διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Τα τηλεγραφήματα της αμερικανικής διπλωματικής υπηρεσίας αναγάγουν τον Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζουν ως «κυρίαρχο αρσενικό σκυλί», στον ανώτατο ηγεμόνα της Ρωσίας, ο οποίος προεδρεύει σε ένα σύστημα στο οποίο η απληστία και τα χρήματα από το πετρέλαιο κρίνουν τα πάντα. Οι νόμοι δεν έχουν κανένα νόημα.

Αμερικανοί διπλωμάτες κάνουν εικασίες για τον προσωπικό πλούτο του Πούτιν και επαναλαμβάνουν τις φήμες που κυκλοφορούν στη Μόσχα ότι ο πρώην κατάσκοπος της KGB έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και δεσμούς με το προσοδοφόρο εμπόριο εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έχει αρνηθεί ότι έκανε μια τεράστια περιουσία όταν ήταν πρόεδρος της Ρωσίας και έχει απορρίψει τις εναντίον του κατηγορίες για προσωπικό πλούτο.

Ο εκπρόσωπός του δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ ότι οι «απλώς γελοίοι» ισχυρισμοί που υπάρχουν στα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα στηρίζονται σε μη επαληθευμένες φήμες.

«Αυτά είναι απλώς φήμες, δεν υπάρχουν ούτε γεγονότα ούτε επιχειρήματα. Απλώς ένα τίποτα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ τηλεφωνικώς.

«Όμως αν υποθέσουμε ότι αυτά είναι γνήσια τηλεγραφήματα, είναι άξιο απορίας που οι διπλωμάτες γράφουν τέτοιες ανοησίες», σημείωσε.

Τα αμερικανικά τηλεγραφήματα παρουσιάζουν τη Ρωσία ως μια «διεφθαρμένη απολυταρχία» όπου το χρήμα αντικατέστησε τον Κομμουνισμό ως κατευθυντήρια ιδεολογία της ελίτ από την κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης.

«Οι άνθρωποι λαδώνουν όλη τη σειρά μέχρι την κορυφή» είναι δήλωση την οποία ο αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία Τζον Μπέιρλ αποδίδει σε μη κατονομαζόμενη πηγή σε ένα από τα τηλεγραφήματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το WikiLeaks.

Η πηγή περιγράφει ένα σύστημα στο οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας, η αστυνομία και οι ντόπιοι πολιτικοί λαδώνονται σε ένα καλά οργανωμένο δίκτυο προστασίας που φτάνει ως τα ανώτατα κλιμάκια του Κρεμλίνου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (2/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.