Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Νέες μάχες αντικαθεστωτικών-δυνάμεων του Καντάφι στη Λιβύη



Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Τατζούρα της Τρίπολης μετά την προσευχή. Συγκρούσεις αντικαθεστωτικών και δυνάμεων πιστών στον Καντάφι στα περίχωρα του Ρας Λανούφ.

Πολλές εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στη συνοικία Τατζούρα της πρωτεύουσας της Λιβύης και φώναζαν συνθήματα όπως: «Ο Καντάφι είναι ο εχθρός του Θεού», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε μετά την προσευχή όταν οι πιστοί εξήλθαν από τέμενος που βρίσκεται στο κέντρο της συνοικίας. Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα, δεν υπήρχαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στη διαδήλωση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι συγκρούστηκαν με αντικαθεστωτικούς σε περίχωρα της πόλης Ρας Λανούφ.

«Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν. Βρισκόμαστε έξω από το Ρας Λανούφ, σε απόσταση περίπου 10 με 15 χιλιομέτρων. Αυτή τη στιγμή ακούμε ριπές βαρέων όπλων. Μονάδες του πεζικού θα έρθουν αργότερα», είπε ο Μπεσίρ Βαρσχαφανί, ένοπλος εθελοντής, αντικαθεστωτικός ο οποίος απευθυνόταν προς το μέτωπο.

Ένας άλλος εθελοντής, ο Ναγκί Ματκούρ, μιλώντας από την πόλη Μπρέγκα, που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, είπε: «Διεξάγονται συγκρούσεις ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις του Καντάφι στα περίχωρα του Ρας Λανούφ».

Υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών η Ζαουίγια

Οι αντικαθεστωτικοί, που κρατούν υπό τον έλεγχό τους την παραθαλάσσια πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, στη Λιβύη, προετοιμάζονται για να αποκρούσουν ευρείας κλίμακας αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι, που θέλει να επανανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλες πόλεις της ανατολικής περιοχής της χώρας, που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων.

Όπως δήλωσαν σε τηλεφωνική συνομιλία με ξένα πρακτορεία ειδήσεων, κάτοικοι της πόλης, ο στρατός του Καντάφι τους έχει περικυκλώσει με βαριά εξοπλισμένες μονάδες και άρματα μάχης, ενώ οι ίδιοι διαθέτουν ανεπαρκή εξοπλισμό, προερχόμενο κυρίως από στρατιωτικά φυλάκια που εγκαταλείφθηκαν από τους άνδρες τους τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και ελάχιστο ιατρικό υλικό.

Παρ' όλα αυτά δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην ευρείας κλίμακας επίθεση που αναμένεται να εκδηλωθεί εναντίον τους από ώρα σε ώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις της Τρίπολης, ότι η ανακατάληψη των πόλεων από το στρατό θα γίνεται μόνο με ειρηνικό τρόπο, χωρίς εν τούτοις ανεπισήμως να αποκλείεται και η χρήση βίας.

Νωρίτερα, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.

Τζαλίλ: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερώσουμε ολόκληρη τη Λιβύη»

Για «νίκη ή θάνατο» έκανε σήμερα λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του «...να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».

«Είμαστε άνθρωποι που μαχόμαστε, δεν παραδινόμαστε. Νίκη ή θάνατος. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερώσουμε ολόκληρη τη χώρα... Η εποχή της υποκρισίας παρήλθε», είπε ο Άμπντελ Τζαλίλ στο συγκεντρωμένο πλήθος που φώναζε: «Η Λιβύη είναι ελεύθερη και ο Καντάφι πρέπει να φύγει», στην πόλη Αλ Μπάιντα.

Στην Τρίπολη, αντικαθεστωτικοί ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία στην πόλη μετά την προσευχή, αλλά οι αρχές απαγορεύουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης να καλύψουν ανεξάρτητα τις διαδηλώσεις.

Μόνο παραίτηση Καντάφι διαπραγματεύονται οι αντιφρονούντες

Οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί που δημιούργησαν το Εθνικό Συμβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες με μοναδικό θέμα την παραίτηση του Μουάμαρ Καντάφι ή την εξορία του για να σταματήσει η αιματοχυσία, δήλωσε ένας βοηθός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τον Αχμεντ Ζαμπρίλ που πρόσθεσε ότι η δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού θα βοηθήσει να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών αλλά και στην ανατροπή του Καντάφι, που αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία.

«Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση» είπε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου.

«Το στρατιωτικό συμβούλιο στη Βεγγάζη άρχισε προετοιμασίες οργάνωσης, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν θα κινηθούν στρατιωτικές δυνάμεις προς το δυτικό τμήμα της Λιβύης αλλά υπάρχουν προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για κάθε εξέλιξη τις προσεχείς ημέρες» ανέφερε καταλήγοντας η ίδια πηγή.

Η Αυστρία «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία στελέχους του Libyan Investment Authority

Οι αυστριακές αρχές διεύρυναν σήμερα το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο των προσώπων έναν ανώτατο αξιωματούχο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Libyan Investment Authority λόγω πιθανών σχέσεών του με το στενότερο περιβάλλον του συνταγματάρχη Καντάφι.

Η κίνηση αυτή σε βάρος του αναπληρωτή προέδρου του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μουστάφα Ζάρτι, ο οποίος έχει αυστριακό διαβατήριο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιβολής διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και συνεργατών του.

Ο Ζάρτι που χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα έμπιστος του καθεστώτος στη Λιβύη» ήταν διευθυντικό στέλεχος της National Oil Corp, της εθνικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Τamoil και αναπληρωτής πρόεδρος της First Energy Bank στο Μπαχρέιν.

Ο 40χρονος Ζάρτι κλήθηκε χθες Πέμπτη για να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές της Βιένης και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος, μετέδωσε το αυστριακό δίκτυο ORF επικαλούμενο την υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ.

Η Αυστρία έχει ήδη παγώσει περιουσιακά στοιχεία του Λίβυου ηγέτη, αλλά το όνομα του Ζάρτι δεν περιλαμβανόταν στην αρχική λίστα που εξέδωσε η Αυστριακή Εθνική Τράπεζα, μετά τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν αυτή την εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, η Βιέννη καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμπεριλάβει στη λίστα της το όνομα του Ζάρτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.