Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κλίντον: Ο Καντάφι χρησιμοποιεί μισθοφόρους και κακοποιά στοιχεία

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρησιμοποιεί «μισθοφόρους και κακοποιά στοιχεία» για να καταπιέσει το λαό του, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως.

«Ο Καντάφι και το περιβάλλον του πρέπει να λογοδοτήσουν γι' αυτές τις πράξεις που παραβιάζουν τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις (της Λιβύης) και την αξιοπρέπεια», δήλωσε η Κλίντον μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, επισημαίνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι καθώς η διεθνής κοινότητα μελετά τα επόμενα βήματά της.

«Εχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι, τώρα, χωρίς άλλη βία ή καθυστέρηση», υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός.

Εξάλλου η Κλίντον δήλωσε ότι η υποστήριξη της μετάβασης προς τη δημοκρατία που γίνεται αυτή τη στιγμή στον αραβικό κόσμο είναι «στρατηγική αναγκαιότητα», επισημαίνοντας κυρίως το παράδειγμα της Αιγύπτου.

«Οι αξίες μας και τα συμφέροντάς μας συγκλίνουν, διότι η υποστήριξη αυτών των μεταβάσεων δεν είναι μόνο θέμα ιδανικών, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα», υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν αυτές τις επαναστάσεις, κυρίως μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας, δήλωσε επιμένοντας στην αναγκαιότητα να δοθούν ευκαιρίες στους νεαρούς Αραβες.

Η Κλίντον ζήτησε ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στον αραβικό κόσμο, αποκλείοντας μόνο «τις αντιδημοκρατικές επιρροές». «Γι' αυτό το λόγο ελπίζουμε οι στρατιωτικοί αρχηγοί στην Αίγυπτο να έρθουν σε επαφή με την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

«Οι Αιγύπτιοι ζητούν συγκεκριμένα μέτρα πριν τις εκλογές», συνέχισε. «Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων και την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.