Που προσπαθούσαν να περάσουν τη γραμμή εκεχειρίας μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.
Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού εναντίον Σύρων και Παλαιστίνιων διαδηλωτών που προσπαθούσαν να περάσουν τη γραμμή εκεχειρίας μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sana. Εκατοντάδες ήταν οι άνθρωποι, οι οποίοι διαδήλωναν για την 44η επέτειο της «Νάκσα» της ήττας των αραβικών δυνάμεων από το Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και προσπάθησαν να περάσουν με τη βία στα υψίπεδα του Γκολάν.
Σύμφωνα με τον τελευταίο συριακό επίσημο απολογισμό, «έφθασαν τους 13 οι νεκροί ενώ οι τραυματίες τους 225», από τα πραγματικά πυρά του ισραηλινού στρατού «εναντίον Σύρων και Παλαιστίνιων που, με αφετηρία τους τον 'Λόφο των Κραυγών', στο συριακό έδαφος, επιχειρούσαν σήμερα να περάσουν μέσα στην ελεγχόμενη από τους Ισραηλινούς περιοχή στα Υψώματα του Γκολάν».
Από ισραηλινής πλευράς, δεν δίνεται μέχρις ώρας ένας απολογισμός για τα γεγονότα αυτά. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ριζοσπαστικά στοιχεία, που επιδιώκουν τις προκλήσεις».
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα, που απεικονίζουν πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών ανεμίζοντας παλαιστινιακές σημαίες να διέρχονται από ένα δασωμένο πέρασμα, κατευθυνόμενοι προς την ελεγχόμενη απ τους Ισραηλινούς περιοχή στα Υψώματα του Γκολάν.
Έδειξε, επίσης, η συριακή τηλεόραση ισραηλινούς 'ελεύθερους σκοπευτές' ξαπλωμένους μπρούμυτα, να είναι τοποθετημένοι σε διάφορες φυσικές επάλξεις στην περιοχή αυτή, έτοιμοι να ανοίξουν πυρ.
Το ισραηλινό Γενικό επιτελείο ανέφερε ότι οι σκοπευτές αυτοί είχαν λάβει εντολή, να μην πυροβολούν τους διαδηλωτές, παρά μόνον εάν αυτοί περνούσαν στην περιοχή, που ελέγχει το Ισραήλ. Έναν κίνδυνο, για τον οποίο οι διαδηλωτές προειδοποιούνταν από τις δια μεγαφώνων οδηγίες των Ισραηλινών στρατιωτικών, που δίνονταν στην αραβική γλώσσα.
Η 44η επέτειος της «Naksa»
Σήμερα είναι η 44η επέτειος της ήττας (Naksa) των Αράβων στον «Πόλεμο των έξι ημερών», που έγινε τον Ιούνιο του 1967.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 5η Ιουνίου, η ανακωχή έγινε στις 10 του ιδίου μηνός. Τότε το Ισραήλ έκανε στρατιωτική κατοχή στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που ανήκε έως τότε στην Ιορδανία, έκανε στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Οχθη, που ανήκε επίσης στην Ιορδανία, στα Υψώματα του Γκολάν που ανήκαν στη Συρία, στη Λωρίδα της Γάζας, που ανήκε στην Αίγυπτο, όμως και στη χερσόνησο του Σινά, που επίσης ανήκε στην Αίγυπτο.
Και στη Δυτική όχθη πολλές εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, μαζί με 100 ξένους υποστηρικτές τους, θέλησαν να προχωρήσουν πέραν του σημείου ισραηλινού στρατιωτικού ελέγχου της Καλαντίγιε, στη διαδρομή από τη Ραμάλα στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι Ισραηλινοί απωθώντας τους διαδηλωτές έκαναν χρήση γκλομπ, χημικού αερίου, σφαιρών από καουτσούκ. Τουλάχιστον 40 διαδηλωτές παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση των δακρυγόνων.
Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκατ κάλεσε, σήμερα, τη διεθνή κοινότητα «να βοηθήσει να τερματιστεί η παρατεταμένη ισραηλινή κατοχή» και, στη συνέχεια, «να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στα διεθνή όρια πριν απ τον «Πόλεμο των έξι ημερών». Επίσης, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ψηφίσει στον ΟΗΕ υπέρ της ένταξης στο διεθνή οργανισμό και σε βάση απολύτως ισότιμη του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους -με αυτά τα διεθνή όρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.