Η αντιπολίτευσης της Συρίας, που συναντάται από χθες Τετάρτη στην Αντάλια (Αττάλεια) της Τουρκίας, ζητεί «την άμεση παραίτηση» του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που αναγνώστηκε σήμερα από τους διοργανωτές του συνεδρίου.
Οι εκπρόσωποι που συναντήθηκαν στην Αντάλια «ζητούν την άμεση παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από όλα τα αξιώματα που κατέχει», σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης.
Η αντιπολίτευση ζητεί εξάλλου «τη διοργάνωση ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος» μετά την παραίτηση του Άσαντ, όπως υπογραμμίζει το κείμενο, το οποίο έγινε δεκτό με χειροκροτήματα.
Οι αντιφρονούντες δεσμεύθηκαν επίσης «να κάνουν ό,τι μπορούν για να πέσει το καθεστώς» της Συρίας.
Το «Συμβούλιο για την Αλλαγή στη Συρία» απηύθυνε παράλληλα ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, που πιέζει το καθεστώς του Άσαντ να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους «σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση» στη Συρία, όπως αυτή στη Λιβύη.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», αναφέρει η διακήρυξη.
Περίπου 300 αντιφρονούντες και ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους εξόριστοι σε άλλες χώρες, οι οποίοι βρέθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην Αντάλια για να πραγματοποιήσουν το πρώτο συνέδριο αυτού του εύρους, απέρριψαν τη γενική αμνηστία που χορήγησε ο Άσαντ την Τρίτη το βράδυ.
«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αυτός που χρειάζεται αμνηστία, διότι σκότωσε το λαό του», προειδοποίησε ο Μούλχεμ αλ Ντρούμπι, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων που πήραν μέρος στο συνέδριο.
Κοινή στάση απέναντι στη Συρία ζητά η Χ. Κλίντον
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μία πιο ενιαία στάση απέναντι στην καταστολή των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η στάση της διεθνούς κοινότητας δεν είναι αυτή τη στιγμή τόσο αρμονική όσο θα έπρεπε βάσει των προσπαθειών μας», επεσήμανε η Κλίντον σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν έχουμε λάβει ακόμη τη σύμφωνη γνώμη κάποιων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, επεσήμανε αναφερόμενη κυρίως στη Ρωσία.
Η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, έχει καταγγείλει τις ξένες «απόπειρες» να προωθηθεί μία αλλαγή στο καθεστώς της Συρίας.
Όσον αφορά τον Αραβικό Σύνδεσμο, η Κλίντον επεσήμανε ότι η κρίση στη Συρία δεν έχει προκαλέσει «τίποτε που να μοιάζει με την έντονη αντίδραση» που είχε απέναντι στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Η Κλίντον υπενθύμισε εξάλλου ότι ο Αμερικανός πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε δώσει στον Άσαντ την επιλογή είτε να ηγηθεί της πολιτικής μετάβασης ή «να φύγει».
Η νομιμότητα της κυβέρνησης της Δαμασκού «αν δεν έχει χαθεί, έχει σε κάθε περίπτωση σχεδόν εξαλειφθεί», πρόσθεσε η Αμερικανίδα υπουργός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.