Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ισραήλ: Στα 25-30 εκ. δολάρια το «κόστος» των καταρρίψεων από το Iron Dome



Οι καταρρίψεις που έκανε το σύστημα Iron Dome «κόστισαν 25-30 εκατ. δολάρια».

Οι αναχαιτίσεις παλαιστινιακών ρουκετών από το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ στην διάρκεια των οκτώ ημερών των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τις παλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα κόστισε 25 εκατ. δολάρια ως 30 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση σήμερα, υποστηρίζοντας πως το σύστημα αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αξίζει τα χρήματα που δαπανήθηκαν γι' αυτό.
«Εάν ο Iron Dome είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο (του Τελ Αβίβ) ή στον (δείκτη) Nasdaq (των μετοχών επιχειρήσεων τεχνολογίας) θα είχε πολλαπλασιάσει την αξία των μετοχών του πολλές φορές ήδη», δήλωσε ο υπουργός Άβι Ντίχτερ στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.
Το σύστημα Iron Dome, που βασίζεται σε ρυμουλκούμενες συστοιχίες πυραύλων κατευθυνόμενων με ραδιεντοπισμό, κατέρριψε τις 421 από τις περίπου 1.500 ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ της 14ης Νοεμβρίου και της σύναψης της εκεχειρίας με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το ποσοστό επιτυχίας του συστήματος έφτασε το 90%. Για να μειωθεί το κόστος, το σύστημα προβαίνει σε εμπλοκή μόνον όταν οι ρουκέτες απειλούσαν κατοικημένες περιοχές, αν και συχνά εκτοξεύονται δύο πύραυλοι αναχαίτισης μονομιάς.
Παλαιστινιακές ρουκέτες στοίχισαν τη ζωή σε 5 ανθρώπους στο Ισραήλ και τραυμάτισαν δεκάδες στην διάρκεια της σύγκρουσης, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην παράκτια πόλη Ασντότ, την ημέρα που η Rafael Advanced Defence Systems Ltd, η κρατική εταιρεία η οποία κατασκευάζει το σύστημα Iron Dome, ανέφερε ότι αυτό υπέστη μια δυσλειτουργία.
Εάν περνούσαν περισσότερες ρουκέτες της Χαμάς, ειδικά αυτές οι οποίες εκτοξεύτηκαν με στόχο το Τελ Αβίβ, και προκαλούσαν μεγάλης κλίμακας απώλειες, θα ήταν βέβαιο πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα εξαπέλυε μια εκστρατεία μαζικών αντιποίνων, πιθανότατα περιλαμβανομένης μιας εκτεταμένης χερσαίας επιχείρησης.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος υπολόγισε πως μια τέτοια κλιμάκωση θα κόστιζε στο Ισραήλ ως και 380 εκατ. δολάρια ανά ημέρα. Οι ΗΠΑ, που θέλουν να συμβάλλουν στην αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης του συστήματος Iron Dome και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη στο Ισραήλ στο πεδίο αυτό χθες.
Το Ισραήλ, που σήμερα διαθέτει 5 τέτοιες συστοιχίες, λέει ότι χρειάζεται 13 για να εξασφαλίζεται ικανοποιητική πυραυλική άμυνα σε όλη την επικράτεια της χώρας. Μια πηγή της στρατιωτικής βιομηχανίας τοποθετεί το κόστος για το Ισραήλ στα περίπου 50 εκατ. δολάρια ανά συστοιχία.
Το μεγαλύτερο μέρος των τοποθεσιών που στοχοθέτησε το Ισραήλ στην εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα έγινε σε τοποθεσίες όπου αποθηκεύονταν ή εκτοξεύονταν ρουκέτες που είχαν εισαχθεί ή κατασκευαστεί από την Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη Γάζα 162 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον ήταν άμαχοι.
Η πιο ισχυρή από αυτές τις ρουκέτες είναι η ιρανικού σχεδιασμού Fajr-5, με δραστικό βεληνεκές 75 χλμ. και δυνατότητα να φέρει γόμωση 175 κιλών, αν και η Χαμάς ανέφερε ότι χρησιμοποίησε και μια παραλλαγή της κατασκευασμένη στη Γάζα, την Qassam M-75.
Το Ιράν επίσημα διαψεύδει ότι συμβάλλει στον εξοπλισμό των Παλαιστίνιων. Αλλά ο ιστότοπος της Ένωσης Ιρανών Νέων Δημοσιογράφων ανέφερε χθες ότι ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, φέρεται να δήλωσε ότι το επίλεκτο αυτό σώμα «έθεσε την τεχνολογία των πυραύλων Fajr-5 στην διάθεσή τους (σ.σ. των ένοπλων παλαιστινιακών παρατάξεων στη Γάζα) και τώρα έχει κατασκευαστεί ένας καλός αριθμός τους που είναι διαθέσιμος σ' αυτές».
Συνοψίζοντας την επίθεση στη Γάζα, σε συνέντευξη που επίσης παραχώρησε στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο, ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι «οι ισχυρότερες ρουκέτες της Χαμάς καταστράφηκαν και ένα μεγάλο μέρος των ρουκετών μεσαίου βεληνεκούς καταστράφηκαν».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.