Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Αναφέρομαι στο άρθρο του αγαπητού Δρ. Πέτρου Παπαπολυβίου στο Φιλελεύθερο 10.11.2012 [αναδημοσίευση στα ΝΕΑ Λονδίνου]. Σημειώνω δύο σημεία α) εκεί που δημιουργείται η υπόνοια ότι το Βρετανικό Κρατικό Αρχείο δεν αποδέσμευσε τους πλήρεις φάκελους των βασανιστηρίων εις βάρος των Αγωνιστών και β) «Πόσοι, όμως, έχουν συνειδητοποιήσει στην πλήρη έκτασή τους τη μαζικότητα των βασανιστηρίων στις βρετανικές αποικίες στην ψυχροπολεμική εποχή, όταν η Βρετανία ύψωσε το δικό της «σιδηρούν παραπέτασμα» για να ανακαλύψει τη φρίκη των κολαστηρίων της Ομορφίτας και των Πλατρών
Σίγουρα το κράτος δεν έστειλε στο Κρατικό Βρετανικό Αρχείο όσα έγγραφα θα θέλαμε, για όλους τους αγωνιστές, όμως μετά τα 30 χρόνια, έγγραφα για το έτος 1955 αποδεσμεύθηκαν το 1985 και ούτω καθ΄εξής με εκείνα για το 1959 τον Ιανουάριο του 1990. Δυστυχώς τότε δεν υπήρχε κανένας να τα προβάλει. (Προσωπικά ξεκίνησα τον Φθινόπωρο του 1989 στην Σημερινή). Εδώ και 20 χρόνια υπάρχουν εκατοντάδες φάκελοι, με χιλιάδες έγγραφα και φυλλάδια της ΕΟΚΑ, αναφορές για συλλήψεις, δολοφονίες, καθημερινές αναφορές για επεισόδια, απαγχονισμούς, προδοσίες, κατηγορίες για βασανισμούς, επιχειρήσεις των Βρετανών, κρατητήρια, προσφυγές της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης εναντίον της Βρετανίας, τις επισκέψεις του Ερυθρού Σταυρού στην Κύπρο, τη σφαγή του Κοντεμένου, ΤΜΤ, μεταφορά αγωνιστών στις φυλακές της Αγγλίας, τι να αναφέρω και τι να αφήσω.

Πιστεύω για την αποτυχία γνωστοποίησης ευθύνη φέρει πρωτίστως η δική μας πλευρά. Η οποία μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας ποτέ δεν τόλμησε να προβάλει την απελευθερωτική εκείνη περίοδο. Ποτέ δεν έθεσε θέμα με την Βρετανία ζητώντας τέτοια έγγραφα όπως έκανε η Κένυα ξεκινώντας από το 1967. Αντιθέτως οι αγωνιστές έτυχαν απαράδεκτης περιφρόνησης... Κάποιοι μάλιστα σκόπιμα αρνούνται ότι ο αγώνας έγινε για 'Ενωση με την Ελλάδα! Σύμφωνα με τον Δρ. Χάρη Μεττή στο Λονδίνο, όταν το αντιπροσωπευτικό γραφείο της αποικιοκρατίας μετά την ανακήρυξη, αποτάθηκε στην νεοσύστατη Υπ. Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο για να τους παραδώσει το αρχείο του, αξιωματούχος της Αρμοστείας αρνήθηκε να τα δεχθεί, ως ...αχρείαστα! «Τι θα κάνουμε τα έγγραφα των Εγγλέζων;» ήταν η απάντηση! Κανένας δεν ξέρει τι απέγινε τελικά το πλούσιο εκείνο ιστορικό αρχείο με την ιστορία της μέχρι τότε μετανάστευσης Κυπρίων στην Βρετανία.
Δεύτερον, εδώ και 20 χρόνια όπως έχω πεί, βρίσκονται χιλιάδες έγγραφα στα ράφια του Κρατικού Αρχείου, που ελάχιστοι έχουν μελετήσει και που μπορούσαν να αξιοποιηθούν, έστω και με τις ελλείψεις τους, για την προβολή της φρίκης των κολαστηρίων της Ομορφίτας και των Πλατρών και πως οι Βρετανοί προσπάθησαν να αρνηθούν τις πράξεις τους.
Τα πρόσφατα έγγραφα που αποδεσμεύθηκαν τα ονομαζόμενα «migrated archives», περισσότερο βοηθούν την υπόθεση των Κενυατών για τους οποίους η βαρβαρότητα των Βρετανών προσέγγισε την γενοκτονία. ΄Οσα αφορούν την δική μας πλευρά, παρόλη τη σημασία τους εντούτοις τονίζω ότι για όλα όσα μας αποκάλυψαν μέχρι τώρα, ήδη υπήρχαν σχετικές αναφορές στο Κρατικό Αρχείο προ 20ετίας! Το κρίμα είναι ότι για 20 και πλέον χρόνια τα έγγραφα αυτά έμειναν εκεί ανεκμετάλλευτα από τη δική μας πλευρά. Και διερωτώμαι πως διαφορετική θα ήταν όλα αυτά τα χρόνια η κατάσταση, από το 1985 όταν άρχισαν οι αποδεσμεύσεις για την ΕΟΚΑ, αν περιείχαν και περισσότερα. Αν δεν μας τύγχανε σήμερα η επιτυχία της επιμονής των αγωνιστών Κενυατών με την ευκαιρία της οποίας και το βιβλίο του Ian Cobain. Το οποίο καλύπτει σφαιρικά απάνθρωπες πράξεις των Βρετανών.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο, 13.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.