Δοκιμή από το Ισραήλ, ενόψει μελλοντικής σύγκρουσης, ο πόλεμος με τη Χαμάς
The New York Times
Η πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς φαντάζει ως ένα ακόμα επεισόδιο μιας αναμέτρησης διαρκείας. Παρά ταύτα, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν πως αυτή τη φορά υπήρξε και μια διαφορετική στρατηγική παράμετρος από πλευράς, τουλάχιστον, του Τελ Αβίβ. Η σύγκρουση, επισημαίνουν, είχε τον χαρακτήρα δοκιμής εν όψει μιας μελλοντικής ένοπλης αντιπαράθεσης με το Ιράν, με τα νέα αντιπυραυλικά συστήματα των Ισραηλινών να καλούνται να αντεπεξέλθουν στις νέες ρουκέτες των Παλαιστινίων, το βεληνεκές των οποίων φτάνει μέχρι και την Ιερουσαλήμ.
Το Ιράν αποτελεί, λοιπόν, βασικό μέλημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Μπορεί οι δυο τους να διαφωνούν ως προς τα ζητήματα τακτικής, ωστόσο, αντιλαμβάνονται πως τους απομένει λίγος χρόνος, πιθανότατα μήνες, για να διευθετήσουν το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ενα από τα βασικά στοιχεία της προετοιμασίας των δύο ηγετών για μια πιθανή σύρραξη είναι να περιορίσουν αισθητά την ικανότητα των Ιρανών να μεταφέρουν σύγχρονα πυραυλικά συστήματα στη Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι οι ρουκέτες που έχει αποστείλει τους τελευταίους μήνες το Ιράν στη Γάζα είναι συμβατικές και επιπλέον κάθε άλλο παρά ακριβείς. Παρ' όλα αυτά, το Ισραήλ επιθυμούσε αφενός να δοκιμάσει στην πράξη τις δυνατότητες της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ, αφετέρου να αναζητήσει νέους τρόπους προκειμένου να διακόψει τη ροή των όπλων από το Ιράν προς τη Γάζα.
Εναν μήνα πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών μια μυστηριώδης έκρηξη συγκλόνιζε την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και μολονότι το Τελ Αβίβ αποφεύγει να το επιβεβαιώσει, ισραηλινά μαχητικά είχαν βομβαρδίσει ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στην πόλη. Οπως δε διαρρέουν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, το Σουδάν έχει αισίως μετατραπεί σε μεταβατικό σταθμό για τη λαθραία μεταφορά ρουκετών τύπου Fajr στη Γάζα.
Εκτιμάται, παράλληλα, ότι η χρήση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας πάνω από το Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη στην παγκόσμια στρατιωτική Ιστορία. Αρκετοί αναλυτές, μάλιστα, προβλέπουν ότι η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ, «Σιδερένιος Θόλος» ενδέχεται να αλλάξει για πάντα τον τρόπο διεξαγωγής του εναέριου πολέμου. Στην πρόσφατη σύγκρουση με τη Χαμάς, ο «Σιδερένιος Θόλος» αναχαίτισε 350 ρουκέτες. Το εν λόγω σύστημα, βέβαια, είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για την αντιμετώπιση ρουκετών μικρού βεληνεκούς. Εξ ου και οι Ισραηλινοί αναπτύσσουν ήδη τη «Σφεντόνα του Δαυίδ», ένα αντιβαλλιστικό σύστημα για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2013, καθώς και μια αναβαθμισμένη έκδοση του συστήματος πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Arrow.
Φυσικά, η εικόνα μιας σύρραξης με το Ιράν θα είναι πολύ διαφορετική. Βάσει στρατηγικού σχεδιασμού, το Ισραήλ αναμένεται να αντιμετωπίσει τριών ειδών απειλές σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν: τις ρουκέτες μικρού βεληνεκούς που αντιμετώπισε αυτήν την εβδομάδα, τους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς που διαθέτει η Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των Ιρανών. Στόχος, λοιπόν, Αμερικανών και Ισραηλινών είναι να μελετήσουν τη συμπεριφορά αυτών των πυραύλων και να προσαρμόσουν ανάλογα τα συστήματα ραντάρ και αναχαίτισης που διαθέτουν. Θεωρείται, φυσικά, βέβαιο ότι τα δεδομένα της σύγκρουσης Ισραήλ και Χαμάς εξετάζονται ήδη από τους Ιρανούς, οι οποίοι ενδέχεται να προχωρήσουν σε βελτιώσεις των βαλλιστικών τους συστημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.