Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αλλος ένας κίνδυνος από την τήξη των πάγων


Reuters
ΝΤΟΧΑ. Ακόμα ένας κίνδυνος για τον πλανήτη και το κλίμα εγκυμονείται από την τήξη των αιώνιων πάγων που καλύπτουν την ξηρά σε Σιβηρία και Αλάσκα.
Οι τεράστιες εκτάσεις πάγου είναι στην ουσία αποθήκες άνθρακα που μετά την τήξη των πάγων θα απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, ενισχύοντας, έως το 2100, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Η τήξη των αιώνιων πάγων που καλύπτουν τη Ρωσία, τον Καναδά, την Κίνα και τις ΗΠΑ απειλεί -εκτός από το παγκόσμιο κλίμα- τις τοπικές κοινότητες, αλλά και την υποδομή της περιοχής (κτίρια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, αγωγούς πετρελαίου κ.ά.), όπως επισημαίνεται στην έκθεση του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP) που δόθηκε στη δημοσιότητα επ’ ευκαιρία της διάσκεψης για το κλίμα, η οποία πραγματοποιείται στην Ντόχα του Κατάρ.
Οι προβλέψεις
Oι μόνιμοι πάγοι που καλύπτουν το έδαφος έχουν αρχίσει να λιώνουν. Η επιτάχυνση της διαδικασίας θα απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, οι οποίες παρέμεναν εγκλωβισμένες στην οργανική ύλη στο υπέδαφος επί χιλιάδες χρόνια. Ειδικότερα, όμως, η τήξη των αιώνιων πάγων υποδεικνύει ότι οι προβλέψεις του ΟΗΕ σχετικά με την άνοδο των θερμοκρασιών δεν αποκαλύπτουν το φαινόμενο σε όλο το εύρος του.
Πρόσφατη έκθεση αναφέρει ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας το 2100 θα κυμαίνεται από τρεις έως πέντε βαθμούς Κελσίου. Η τήξη των αιώνιων πάγων θα προκαλέσει την απελευθέρωση μεγάλων συγκεντρώσεων μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα που με τη σειρά τους θα εγκλωβίσουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα προκαλώντας περαιτέρω τήξη των αιώνιων πάγων, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.