Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

«Ξεγελαστήκαμε από τον Ερντογάν για το Κουρδικό»


Reuters, ΑΠΕ
ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Οταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε την ύπαρξη του «κουρδικού προβλήματος», σε συγκέντρωση στη νοτιοανατολική πόλη του Ντιγιαρμπακίρ, ο δήμαρχος Οσμάν Μπαϊντεμίρ ήταν ένας μεταξύ των χιλιάδων ατόμων που χειροκρότησαν μια ιστορική δήλωση. Επί δεκαετίες, η Τουρκία αρνιόταν ακόμη και να αναγνωρίσει τους Κούρδους ως υπαρκτή εθνότητα. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, ο κ. Μπαϊντεμίρ, έξαλλος από οργή, κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν για τις χειρότερες μάχες μεταξύ του στρατού και των Κούρδων ανταρτών έπειτα από χρόνια. Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με την Αγκυρα, μετέχει ο ίδιος στην απεργία πείνας που πραγματοποιούν εδώ και 64 ημέρες περίπου 700 Κούρδοι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές.
«Την ημέρα που ο πρωθυπουργός δήλωσε “το κουρδικό πρόβλημα είναι και δικό μου πρόβλημα” στεκόμουν εκεί στο πλήθος που τον χειροκρότησε. Ξεγελαστήκαμε όμως· οι ελπίδες μας ήταν μάταιες». Εδώ και 18 μήνες μαίνονται σκληρές μάχες μεταξύ του PKK και του τουρκικού στρατού. Από τον Ιούνιο του 2011, όταν ο Ερντογάν επανεξελέγη για τρίτη θητεία, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 800 άτομα. Τη νύχτα της Δευτέρας, το κυβερνών κόμμα κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο που επιτρέπει στους Κούρδους κρατουμένους να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα κατά την απολογία τους ενώπιον των δικαστηρίων. Η πρόταση περιλαμβάνει και άλλες βελτιώσεις των συνθηκών κράτησης των Κούρδων μαχητών, επιτρέποντας, π.χ., τις επισκέψεις των συζύγων τους, που έως τώρα απαγορεύονταν. Ο δρόμος όμως είναι πολύ μακρύς. Οι απεργοί ζητούν μεταξύ άλλων τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης από το 1999.
«Διανύουμε την πιο κρίσιμη περίοδο για το κουρδικό ζήτημα. Η δική μας γενιά είναι ίσως η τελευταία που προτίθεται να τείνει το χέρι και να διαπραγματευτεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Οσ. Μπαϊντεμίρ, 41 ετών, ο οποίος είναι και μέλος του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, BDP. Ορισμένοι βουλευτές του κόμματος συμμετέχουν επίσης στην απεργία πείνας. Οι επικριτές του κ. Μπαϊντεμίρ λένε ότι το BDP απέτυχε να αποδώσει ευθύνες στο PKK για τις βιαιότητες, ενώ η Ε.Ε. καλεί το κόμμα να αποστασιοποιηθεί από τους μαχητές. Ο δήμαρχος, όμως, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν παράνομοι δεσμοί, παρά μόνο κοινές ρίζες. Ο ίδιος είναι αντιμέτωπος με εκατοντάδες κατηγορίες για πράγματα που έκανε ή δήλωσε, περιλαμβανομένης της παρουσίας του σε κηδείες μαχητών του PKK, κάτι που εξελήφθη ως «ενίσχυση προπαγάνδας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.