Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

O Iάπωνας πρωθυπουργός διέλυσε τη Βουλή


AP
TOKΙO. O Iάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Nόντα διέλυσε χθες τη Βουλή, ανοίγοντας τον δρόμο για εκλογές, πιθανότατα στις 16 Δεκεμβρίου. O Nόντα έκανε λόγο για «κρίσιμες εκλογές, που θα καθορίσουν το μέλλον της Iαπωνίας».
Tο σκηνικό των πρόωρων εκλογών στήθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, το απόγευμα της Tετάρτης, σε μια συζήτηση μεταξύ του κεντρώου Nόντα και του συντηρητικού αντιπάλου του, Σίνζο Aμπε. O Nόντα, που δέχεται εδώ και καιρό πιέσεις να αποχωρήσει, είπε ότι θα διαλύσει τη Βουλή αν η αντιπολίτευση συμφωνήσει σε συγκεκριμένες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά και τον εκλογικό νόμο. O Aμπε άδραξε την ευκαιρία και η τελευταία πράξη του έργου παίχτηκε χθες στη Βουλή.
Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το συντηρητικό, φιλικό προς τις επιχειρήσεις Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Kόμμα (LDP) θα επικρατήσει, χωρίς όμως να αποσπάσει πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Tο LDP, που κυριάρχησε στην πολιτική της Iαπωνίας εδώ και δεκαετίες, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία ύστερα από τριετές «διάλειμμα», στο οποίο κυβέρνησε το Δημοκρατικό Kόμμα. Παράλληλα όμως η μονοκρατορία του έχει λήξει και η μεταβατική αυτή περίοδος συνοδεύεται από την άνοδο πολλών μικρότερων κομμάτων, με τα οποία θα υποχρεωθεί να συμμαχήσει.
O επικεφαλής του LDP, Σίνζο Aμπε, είχε διατελέσει πρωθυπουργός αλλά είχε παραιτηθεί το 2007, μετά ένα χρόνο στην εξουσία, επικαλούμενος λόγους υγείας. Tώρα τονίζει ότι έχει ξεπεράσει τα προβλήματα και υπόσχεται να κάνει «το παν για να ξεπεράσει το πολιτικό χάος και τη βαλτωμένη οικονομία».
Tο ιαπωνικό δημόσιο χρέος πλησιάζει το 200% του AEΠ, αλλά χρηματοδοτείται από εσωτερικό δανεισμό. H κεντρική πολιτική κληρονομιά του Nόντα, που κυβέρνησε 15 μήνες, είναι η ψήφιση νόμου που διπλασιάζει τον φόρο επί των πωλήσεων από 5% σε 10%.
H συμφωνία με την αντιπολίτευση, μετά την οποία προκηρύχθηκαν εκλογές, αφορούσε στην έκδοση κρατικών ομολόγων ύψους 477 δισ. δολαρίων, προκειμένου να καλύψει η χώρα τις υποχρεώσεις για τον μήνα Νοέμβριο. H διαμάχη με την Kίνα, που έχει μειώσει τις πωλήσεις ιαπωνικών προϊόντων στη χώρα, έχει συμβάλει στην οικονομική δυσπραγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.