Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Τζορτζ Μπους, διζωνική και διγλωσσία


Στις 29 Οκτωβρίου 2012 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Ελληνικά Νέα Νέας Υόρκης, άρθρο του προέδρου της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΗΙ κ. Νικ Λαρικάκη, με τίτλο «Obama or Romney: Does it make a Difference?», το οποίο βρίσκεται αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.
Στο άρθρο ο συγγραφέας αναφέρθηκε και σε μια ξεχασμένη προεκλογική δήλωση του υποψήφιου τότε προέδρου Τζορτζ Μπους που έγινε σε ομιλία του στη Βοστόνη στις 7 Ιουλίου 1988 "We seek for Cyprus a constitutional democracy based on majority rule, the rule of law, and the protection of minority rights..I want to see a democratic Cyprus free from the threat of war" (Ζητούμε για την Κύπρο μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στο να κυβερνά η πλειοψηφία, με σεβασμό στους νόμους, και την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας....Θέλω να δω μια δημοκρατική Κύπρο ελεύθερη από την απειλή του πολέμου).
Δηλαδή ο Τζορζ Μπους το 1988 δεν υποστήριζε τη ρατσιστική τουρκο-βρετανική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επομένως δεν πρέπει να έχουμε κανένα παράπονο γιατί μετέπειτα ως πρόεδρος δεν έκανε τίποτα προς υλοποίηση της υπόσχεσης εκείνης, εφόσον οι ίδιες οι ελληνοαμερικανικές μας οργανώσεις στις ΗΠΑ, όλα τα χρόνια μετά, ακολούθησαν και ακολουθούν εθελοδουλικά την πολιτική των εκάστοτε κυπριακών κυβερνήσεων. Οι οποίες ακολουθούν (από το 1990) την πολιτική που υπέδειξε από τις 16 Αυγούστου 1974 το κηδεμονικό Λονδίνο και απαιτούν οι Τούρκοι - δηλαδή την ΔΔΟ. Οι Βρετανοί τελικά και μετά από χρόνια επίμονων προσπαθειών τους, το 1990 κατάφεραν να επιβάλουν τη ΔΔΟ ως βάση λύσης στην Κύπρο, επι προεδρίας Γ. Βασιλείου και το «επισημοποίησαν» με το ψήφισμα 649/90 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δηλαδή ελάχιστο χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζορτζ Μπους...
Η διγλωσσία εδώ, όμως, εντοπίζεται στην πολιτική της ΑΗΙ, η οποία, παρόλο ότι στο έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις της (2012) έναντι διαφόρων εθνικών θεμάτων, υιοθετεί τη δήλωση Τζορτζ Μπους του 1988, εντούτοις προχωρεί και προσθέτει -και εδώ έγκειται η διγλωσσία- ότι «Επιπλέον καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίξει μια διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, βασισμένη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα κράτος με μια κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, ενσωματώνοντας όσα συνεπάγονται μια συνταγματική δημοκρατία, περιλαμβάνοντας κύριες αμερικανικές αρχές, το ευρωπαικό κεκτημένο...καθώς αυτά είναι προς τα καλύτερα συμφέροντα των ΗΠΑ...αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, αποχώρηση εποίκων, επιστροφή προσφύγων...» και όλα τα υπόλοιπα που ζητούμε από το 1974.
Καθώς, λοιπόν, η ΑΗΙ φαίνεται ότι συνεχίζει να υποστηρίζει μια σωστή λύση στο Κυπριακό όπως και ο Τζορτζ Μπους το 1988, είναι άξιον απορίας γιατί καταστρέφει την πολιτική της θέση έναντι του Κυπριακού, προσθέτοντας όλο εκείνο το αλληλοσυγκρουόμενο αλαλούμ. Διζωνική και ανθρώπινα δικαιώματα δεν πάνε, διζωνική και επιστροφή προσφύγων δεν γίνεται, διζωνική και θέση Τζορτζ Μπους δεν εφαρμόζεται ο Θεός να κατεβεί. Επομένως γιατί καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να υποστηρίζει Δ.Δ.Ο; Να συμπεράνουμε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τι σημαίνει η τουρκοβρετανική ΔΔΟ ή ενσυνείδητα η προκλητική και ολοφάνερη διγλωσσία;

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.