Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Συνομιλίες με σκοπό την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Αυστραλίας



Κλίντον και Πανέτα συζητούν στην Αυστραλία την ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.
Αμερικανοί και Αυστραλοί αξιωματούχοι άρχισαν σήμερα συνομιλίες που θα δώσουν σάρκα και οστά στον επαναπροσανατολισμό της αμερικανικής στρατηγικής προς την ζώνη Ασίας-Ειρηνικού που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία πριν από έναν χρόνο.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα βρίσκονται στην πόλη του Περθ για συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, τον υπουργό Άμυνας Στίβεν Σμιθ και τον υπουργό Εξωτερικών Μπομπ Καρ.
"Το 21ο αιώνα είναι σημαντικό να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε εδώ για να μείνουμε», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πριν από την έναρξη των συνομιλιών με την ηγεσία της Αυστραλίας.
Με χθεσινές της δηλώσεις ο Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε την ειρηνική ανάπτυξη της Κίνας και την προοπτική εφαρμογής εκεί ενός πολιτικού συστήματος που θα δώσει τους κινέζους πολίτες τις ευκαιρίες που εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία είμαστε αρκετά τυχεροί για να θεωρούμε δεδομένες.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε επίσης την πορεία της Ινδίας και τον ρόλο της στην ασφάλεια της περιοχής.
"Θα ενθαρρύνουμε την πραγματοποίηση κοινών αυστραλοϊνδικών ναυτικών ασκήσεων στο μέλλον...Είναι συναρπαστικό να παρακολουθεί κανείς τις εξελίξεις καθώς η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου και η δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία της αρχίζει να συμβάλλει ευρύτερα στα τεκταινόμενα στην περιοχή», πρόσθεσε η Χίλαρι Κλίντον.
Ο Λίον Πανέτα ζήτησε από την πλευρά του από την Αυστραλία να αναλάβει μέρος του βάρους της διατήρησης της ασφάλειας της περιοχής παραχωρώντας μεγαλύτερη πρόσβαση στις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις.
Ο υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας Στίβεν Σμιθ αναφέρθηκε στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν σήμερα με θέμα τη διεύρυνση της παροχής διευκολύνσεων προς τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στις εγκαταστάσεις της Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας στα Βόρεια Εδάφη και εν ευθέτω χρόνω στην ναυτική βάση HMAS Stirling νότια του Περθ. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις της Αυστραλίας αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης ετών και όχι εβδομάδων ή μηνών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.