Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Προς κλείσιμο η δίκη των Μάου Μάου;

www.fanoulla.koukouvagia.com

Κενυάτης βουλευτής με επιστολή του ημερ. 9 Οκτωβρίου 2012, προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αντίγραφο της οποίας δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεκραφ στις 31 Οκτωβρίου 2012, ο κ. Ραίλα Οντίκα, υποστηρίζει την δικαστική μάχη των συμπατριωτών του θυμάτων πρώην Μάου Μάου, οι οποίοι ενάγουν το Φόρειν ΄Οφις για αποζημιώσεις, όμως ζητεί την παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού για να κλείσει το θέμα ικανοποιώντας αμφότερες τις πλευρές προς όφελος των σχέσεων των δύο χωρών.
Υπενθυμίζω εδώ ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο αποφάνθηκε ότι η δίκη μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη ακρόαση, παρόλο ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει έφεση με κύριο δικαιολογητικό ότι μάρτυρες (οι κατηγορούμενοι για τους βασανισμούς) για μια τέτοια δίκη δεν υπάρχουν πια στη ζωή και ότι η σημερινή κυβέρνηση της Βρετανίας δεν ευθύνεται.
Η κατά πολύ ασυνήθιστη επέμβαση του κ. Οντίκα, όπως την χαρακτήρισε η εφημερίδα, θα αυξήσει τη πίεση πάνω στον Βρετανό υπ. Εξωτερικών κ. Γουίλιαμ Χέικ να φθάσει σε συμφωνία προτού προχωρήσει η δίκη.
Στην επιστολή του ο Κενυάτης βουλευτής (που το 2008 υπηρέτησε και ως πρωθυπουργός της χώρας του) τονίζει ότι η κυβέρνηση του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Βρετανία για μια οριστική λύση του θέματος, το οποίο έχει επηρεάσει τις κατά τα άλλα δυνατές σχέσεις των δύο χωρών. Και σημειώνει στην επιστολή του. Με τον ίδιο τρόπο που η Βρετανία ζητεί σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κένυα, το ίδιο και ο λαός της Κένυας θα ήθελε να δει παρόμοια προσέγγιση και από την βρετανική κυβέρνηση έναντι των κατηγοριών βασανισμών που διέπραξαν οι ίδιοι οι Βρετανοί αξιωματούχοι στην πρώην βρετανική αποικία.
Εν τω μεταξύ οι δικηγόροι του Φόρειν ΄Οφις παραδέχθηκαν ότι οι 3 ενάγοντες Κενυάτες βασανίστηκαν κατά την διάρκεια της εκτάκτου ανάγκης την δεκαετία του 1950.«Ο κ. Οντίκα δεν βρίσκει να ευθύνεται η σημερινή βρετανική κυβέρνηση για τα βασανιστήρια, αλλά απλά ζητεί από τον κ. Κάμερον να ενεργήσει από ανθρωπιστικό ενδιαφέρον», δήλωσε ο νομικός σύμβουλος του Κενυάτη πρωθυπουργού. Κάτι που αφήνει να νοηθεί ότι ο εν λόγω βουλευτής ενέργησε αν όχι εκ μέρους της κυβέρνησης της Κένυας τουλάχιστον με την γνώση και έγκρισή της.
Η επιστολή του πρώην πρωθυπουργού της Κένυας φανερώνει αν μη τι άλλο τις έντονες πιέσεις που άρχισαν στο παρασκήνιο για κλείσιμο της δικαστικής υπόθεσης προτού κανονικά αρχίσει, εφόσον θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για αποζημιώσεις από την Βρετανία όχι μόνο στην περίπτωση των Κενυατών, και άλλων κατά την διάρκεια των αποικιακών χρόνων περισσότερο όμως για τα πρόσφατα χρόνια σε σχέση με την Ιρλανδία, των ζώντων κρατουμένων στα μυστικά κρατητήρια στην
ίδια την Βρετανία, των συλληφθέντων από το Αφχανιστάν και άλλα.
Αν και στην περίπτωση των Ελληνοκυπρίων όπως επισημάνθηκε ήδη από τον δικηγόρο των Κενυατών (BBC 4 20.11.2012) ίσως να είναι πλέον αργά, όφειλαν να είχαν ενεργήσει πολύ νωρίτερα. Κάτι που έχω ήδη αναφέρει στο άρθρο μου στην Σημερινή 19.10.2012 (και σε άλλο στον Φιλελεύθερο 19.11.2012). Και αυτό εφόσον για την περίοδο 1955-59 στο Βρετανικό Αρχείο ήδη υπήρχαν αποδεσμευμένα έγγραφα από την δεκαετία του 1980. Αλλά αγνοήθηκαν αν και ελεύθερα.
Όποια όμως η κατάληξη του αγώνος των Κενυατών οι τελευταίοι έχουν ήδη κερδίσει το ιστορικό ζητούμενό τους.  
Και μπράβο τους.
Φανούλα Αργυρού ερευνήτρια/συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.