Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας εγκαταλείπει την πολιτική


A.P., Reuters, AFP
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Πριν ακόμα κοπάσει ο απόηχος της αιματηρής διένεξης με τη Χαμάς, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά την απόφασή του να εγκαταλείψει την πολιτική. Ο 70χρονος κ. Μπάρακ, ο οποίος έχοντας προηγουμένως αποχωρήσει από τους μετριοπαθείς Εργατικούς ίδρυσε τον Iανουάριο του 2011 το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, αρκέστηκε να εξηγήσει ότι «η πολιτική ουδέποτε υπήρξε το μεγάλο του πάθος» και πως «η στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη για νεότερους ανθρώπους να αναδυθούν στα ανώτατα κρατικά αξιώματα». Ο κ. Μπάρακ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ τη διετία 1999-2001, διευκρίνισε ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπηρετήσει ως σύμβουλος αμυντικών θεμάτων της νέας κυβέρνησης. Πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του κ. Μπάρακ, πάντως, άφηναν να διαρρεύσει ότι ρόλο στην απόφασή του έπαιξαν οι διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κυρίως όσον αφορά τη διαχείριση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αλλά και οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κεντρώο Κόμμα της Ανεξαρτησίας να μη λαμβάνει περισσότερες από τέσσερις έδρες.
Ο κ. Μπάρακ θεωρείται αρχιτέκτονας της ισραηλινής πολιτικής για το ιρανικό ζήτημα και κατά πολλούς η φωνή της μετριοπάθειας στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Την άποψη αυτή, ωστόσο, δεν συμμερίζεται ο πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, Ντένις Ρος. «Ηταν, ενδεχομένως, ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μιας προληπτικής επίθεσης στο Ιράν», δήλωσε ο κ. Ρος. «Παρ’ όλα αυτά, είχε άριστη συνεργασία με την ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου και θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί επάξια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Χαμάς, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι η παραίτηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της αποτυχίας της στρατιωτικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Αμυντικός Πυλώνας» στη Λωρίδα της Γάζας. «Η παραίτηση Μπάρακ αναδεικνύει το μέγεθος της πολιτικής και στρατιωτικής αποτυχίας της κυβέρνησης Νετανιάχου», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής οργάνωσης, Φαουζί Μπαρχούμ. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, οι επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας πέτυχαν τον στόχο της καταστροφής των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Χαμάς, καθώς και της εξουδετέρωσης των στρατιωτικών της διοικητών.
Την ίδια στιγμή, με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη δοκιμή του νέου αντιπυραυλικού συστήματος της ισραηλινής οπλοβιομηχανίας Rafael Advanced Defence Systems, «Μαγικό Ραβδί». Το εν λόγω σύστημα είναι σε θέση να αναχαιτίζει πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και ρουκέτες μεγάλου διαμετρήματος, όπως και πυραύλους τύπου Cruise. Το «Μαγικό Ραβδί» ενδέχεται να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της ισραηλινής αντιπυραυλικής ασπίδας, έχοντας ως βασική αποστολή την αναχαίτιση των πυραύλων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Εφόσον ληφθεί η πολιτική απόφαση για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος, οι συστοιχίες θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία της χώρας εντός του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.