Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Συμβολική νίκη 65 χρόνια μετά





Να εκδώσει «πιστοποιητικό γέννησης» ενός παλαιστινιακού κράτους ζήτησε την Πέμπτη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της απόδοσης καθεστώτος «κράτους-παρατηρητή» στην Παλαιστινιακή Αρχή. Και τούτο παρά την αντίθεση του Ισραήλ και του ισχυρότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναβάθμιση του διεθνούς διπλωματικού καθεστώτος των Παλαιστινίων θα τους δώσει τη δυνατότητα να μετάσχουν στους θεσμούς του ΟΗΕ, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Εξήντα πέντε χρόνια μετά την ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για διαμελισμό της Παλαιστίνης, που άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι πέτυχαν μια σημαντική, συμβολική νίκη στη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού: την αναγνώριση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών -Δ. Οχθη, Γάζα, Αν. Ιερουσαλήμ- ως ανεξάρτητου «κράτους-παρατηρητή» των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, απογοητευμένος από τη συνέχιση του εποικισμού παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ, χτυπάει την πόρτα του ΟΗΕ. Η πρώτη προσπάθειά του, σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας, προσέκρουσε στο αμερικανικό βέτο. Αυτή τη φορά, οι ΗΠΑ δεν είχαν τη δυνατότητα άσκησης βέτο στη γενική συνέλευση, η οποία αναμενόταν να εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία το παλαιστινιακό αίτημα.

Μικρή αλλαγή
Η θετική για τους Παλαιστινίους απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει αυτομάτως την κατάσταση πραγμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς, σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η γενική συνέλευση δεν έχει τρόπους να επιβάλει διά της ισχύος τις αποφάσεις της. Ωστόσο, η αναβάθμιση του διεθνούς διπλωματικού καθεστώτος των Παλαιστινίων θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε σειρά θεσμών των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο δύναται να διώξει Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Η ψηφοφορία, κατά την οποία η Παλαιστίνη απέκτησε το δικαίωμα να χαρακτηρίζεται «κράτος μη μέλος παρατηρητής», θεωρείται έμμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Έληξε δε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των Παλαιστινίων, καθώς 138 κράτη ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.
Το ουσιαστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι μια μεγάλη διπλωματική νίκη για την Παλαιστίνη, καθώς αναβαθμίζεται το διεθνές της κύρος και της παρέχεται πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Την αποχή επέλεξε τελικά και η Γερμανία, γεγονός που προκάλεσε απογοήτευση στο Ισραήλ, ενώ η Βρετανία εμφανιζόταν ανοιχτή στην υπερψήφιση της παλαιστινιακής πρότασης, με την προϋπόθεση ότι θα δίνονταν εγγυήσεις για συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας από την Παλαιστινιακή Αρχή. «Χάσαμε την Ευρώπη», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου στην εφημερίδα Haaretz. Ενδεχόμενη ισχυρή υποστήριξη των Παλαιστινίων από την Ευρώπη θα δυσκολέψει την κυβέρνηση Νετανιάχου να προχωρήσει σε αντίποινα, εις βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αντιδράσεις
Πριν από την ψηφοφορία, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα υπογράψει τη «γέννηση» ενός κράτους της Παλαιστίνης. Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εχθρική και δηλητηριώδη», γεμάτη από «ψεύτικη προπαγάνδα » την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη. «Αυτά δεν είναι λόγια ενός ανθρώπου που θέλει την ειρήνη», είπε ο Νετανιάχου.

Και η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον επέκρινε τη θετική, για την Παλαιστίνη, ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Κλίντον ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη. «Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν », είπε η Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον σε φόρουμ για την εξωτερική πολιτική.

Η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις, η οποία θεωρείται ως η πιθανότερη διάδοχος της Κλίντον στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις απευθείας συνομιλίες, χωρίς προϋποθέσεις, για όλα τα θέματα που τις χωρίζουν και δεσμευόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά αυτές τις προσπάθειες », δήλωσε. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν τα δύο μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην περιοχή τους, στη Νέα Υόρκη ή αλλού », συμπλήρωσε η Σούζαν Ράις.

Η Χαμάς
Διαδηλώσεις υποστήριξης του παλαιστινιακού αιτήματος πραγματοποιήθηκαν τόσο στην πρωτεύουσα της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραμάλα, όσο και στην πόλη της Γάζας. Πραγματοποιώντας θεαματική στροφή, η ηγεσία της Χαμάς υποστήριξε την πρωτοβουλία του Αμπάς, επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση των δύο μεγάλων παλαιστινιακών παρατάξεων μετά την πρόσφατη στρατιωτική κρίση στη Γάζα.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που κατέχει την εξουσία στη Λώρίδα της Γάζα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «νίκη» της Παλαιστίνης, στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτή είναι μια ακόμη νίκη στο δρόμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και είμαστε ευχαριστημένοι. Η Χαμάς θεωρεί ότι είναι μια ενιαία επιτυχία που προκαλεί χαρά στο λαός μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Αχμέντ Γιουσούφ ένας εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ηγέτες της Χαμάς, που δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, αρχικά ήταν αντίθετοι προς την κίνηση του Μαχμούτ Αμπάς να επιδιώξει την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για να αποκτήσει η Παλαιστίνη μια έμμεση «κρατική υπόσταση».
Παρότι αργότερα προσέφεραν την υποστήριξή τους, δεν παρέκκλιναν από την αντίθεσή τους στη λύση των δύο κρατών. «Δεν πιστεύουμε στην λύση των δύο κρατών», είπε αρχικά ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ.

«Υποστηρίζουμε κάθε πολιτικό επίτευγμα για να αποκτήσει ο λαός μας ένα κράτος» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επισημαίνοντας ότι η θέση της Χαμάς δεν θα αλλάξει, και στάθηκε «στη βάση της μη-αναγνώρισης του κατακτητή».


ΠΗΓΗ: REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.