Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Λ.Πανέτα: «Αποδεκατισμένη» η ηγεσία της αλ Κάιντα

Οι ηγέτες της αλ Κάιντα έχουν αποδεκατιστεί, αλλά η μάχη για την εξάρθρωση της οργάνωσης πρέπει να συνεχιστεί, υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της αλ Κάιντα και έχουν σημειώσει επιτυχίες στον αγώνα τους κατά ορισμένων από τα παρακλάδια της, αλλά η μάχη έχει μετακινηθεί σε νέες κατευθύνσεις που απαιτούν συστηματικές προσπάθειες από την πλευρά των ΗΠΑ για να εξαλειφθεί δια παντός η απειλή, δήλωσε χθες Τρίτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.
Σε ομιλία του στο Κέντρο για μία Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ο Πανέτα είπε ότι παρότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει πρόοδο κατά της αλ Κάιντα και ομάδων που συνδέονται με αυτή στην Υεμένη και τη Σομαλία, άλλες οργανώσεις έχουν διεισδύσει στο Μαλί και τη Νιγηρία και επιχειρούν να κερδίσουν έδαφος στη Λιβύη.
Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «αποδεκατίσει τον πυρήνα της αλ Κάιντα» σκοτώνοντας ηγέτες όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο σεϊχης Σαϊντ αλ Μάσρι και ο Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι.
Επίσης έχουν σημειώσει επιτυχίες κατά οργανώσεων-παρακλάδια της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και την Υεμένη, όπως η αλ Σαμπάαμπ στην Υεμένη, είπε ο υπουργός.
"Αυτές οι επιτυχίες είναι πραγματικές, αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ακόμη και με αυτές τις επιτυχίες, η απειλή από την αλ Κάιντα δεν έχει εκλείψει. Επιβραδύναμε τον καρκίνο, αλλά γνωρίζουμε ότι έχει κάνει μετάσταση σε άλλα τμήματα του 'παγκόσμιου σώματος' «, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ως αποτέλεσμα της αμερικανικής πίεσης, είπε ο Πανέτα, η αλ Κάιντα έχει γίνει ακόμη πιο «ευρέως διαδεδομένη, με χαλαρούς δεσμούς και γεωγραφικά διάσπαρτη».
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το μυστικό για την «πλήρη εξάλειψη της αλ Κάιντα» είναι να ολοκληρωθεί το έργο στο Αφγανιστάν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι η οργάνωση δεν θα εγκαταστήσει ποτέ ξανά ασφαλή καταφύγια στην περιοχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.