Δημοσίευση : 28-11-12
ΚΑΪΡΟ. Κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ της «πτώσης του καθεστώτος» και κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που όπως καταγγέλλουν «έκλεψε την επανάσταση», χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν και χθες το «παρών» στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, καθώς η Αίγυπτος βιώνει τη χειρότερη κρίση από τότε που ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο. Συγκρούσεις ξέσπασαν από νωρίς το πρωί ανάμεσα στις δυνάμεις της αστυνομίας και ομάδες νέων, την ώρα που η αντιπολίτευση ετοίμαζε τη μεγάλη συγκέντρωση, που επρόκειτο να κορυφωθεί αργά το βράδυ. Κύριο αίτημα ήταν η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Μόρσι απέκτησε σαρωτικές εξουσίες.
Εκατοντάδες δικηγόροι κατευθύνθηκαν προς την πλατεία τραγουδώντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι. Αρκετές άλλες πορείες από άλλα σημεία της πόλης ενώθηκαν με το πλήθος των συγκεντρωθέντων στην πλατεία Ταχρίρ, όπου εδώ και μέρες έχει στηθεί ένα χωριό από σκηνές των αντιπάλων του διατάγματος. Οι τελευταίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί έως ότου επιτύχουν την ακύρωσή του.
Οι σποραδικές συγκρούσεις, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα γύρω από την πλατεία, επαναλήφθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία με πέτρες και δακρυγόνα. Ακτιβιστές αντίπαλοι του Μόρσι ζήτησαν να σταματήσουν οι συγκρούσεις, φοβούμενοι μην επεκταθούν στον χώρο της συγκέντρωσης. Εως χθες είχαν αναφερθεί δύο θάνατοι, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 450. «Ο πρόεδρος ωθεί τον λαό στην πολιτική ανυπακοή», «οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλέβουν την επανάσταση», διακηρύσσουν τα πανό που έχουν αναρτηθεί στην πλατεία.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν αρχικά προγραμματίσει διαδήλωση υπέρ του προέδρου σε άλλη συνοικία του Καΐρου, ματαίωσαν αυτήν τη συγκέντρωση εξηγώντας ότι θέλουν να αποτρέψουν τη «δημόσια ένταση». Το BBC μετέδιδε από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα ότι η αναβολή αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης να αποφύγει την αντιπαράθεση, ωστόσο, «μένει να αποδειχθεί» με ποιον τρόπο ακριβώς θα σταματήσουν οι διαδηλώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της δικαστικής ιεραρχίας, η οποία επί της ουσίας παύει να υφίσταται με το διάταγμά του, αποφάσισε να εμμείνει, παρά τις αντιδράσεις, στην επίμαχη απόφασή του να συγκεντρώσει υπερεξουσίες στα χέρια του. «Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική διακήρυξη», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Γιάσερ Αλι. Ο ίδιος θέλησε να υποστηρίξει ότι έγινε μια υποχώρηση έναντι των αιτημάτων των διαδηλωτών, καθώς, όπως είπε, οι όποιες αμετάκλητες αποφάσεις του προέδρου θα αφορούν τις «κύριες εξουσίες του», οι οποίες, όμως, δεν διευκρινίστηκαν.
Με ανακοίνωσή της, η ηγεσία του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, πολιτική πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, υποστήριξε ότι η συνάντηση μεταξύ του κ. Μόρσι και των δικαστών ήταν «καρποφόρα». Σύμφωνα με το διάταγμα, καμία αρχή δεν μπορεί να ανακαλέσει τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ οι δικαστές δεν έχουν δικαίωμα να διαλύσουν τη Συντακτική Συνέλευση που θα εκπονήσει το νέο Σύνταγμα. Ο πρόεδρος, επίσης, εξουσιοδοτείται να λάβει μέτρα για την προστασία της επανάστασης, της εθνικής ενότητας και διατήρησης της εθνικής ασφάλειας.
Οι επικριτές απορρίπτουν το διάταγμα ως ευθεία επίθεση κατά της δικαστικής εξουσίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδικάτου των δικηγόρων, Σαμέχ Ασούρ, και επιφανείς προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, όπως ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και ο Αμρ Μούσα, το διάταγμα δρομολογεί την «ολοκληρωτική κατάργηση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.