Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Οι Κύπριοι ζητούν να αποζημιωθούν - "Ίσως όμως να άργησαν."


Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα 4 του Μπι Μπι Σι αναφέρθηκε χθές (20.11.2012) στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και σε δηλώσεις του κ. Θάσου Σοφοκλέους προέδρου των Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59, ότι ενθαρρύνθηκαν με την υπόθεση των τριών Κενυατών και θα προχωρήσουν και Ελληνοκύπριοι που υπέστησαν βασανιστήρια κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα για διεκδίκηση αποζημιώσεων δικαστικώς.
Το ρεπορτάζ αναφέρθηκε σε δηλώσεις ζώντων αγωνιστών, σε επίσκεψη του δημοσιογράφου (Ray Furlong ) με αγωνιστές στα φυλακισμένα μνήματα και σε σύναξη που διοργάνωσε στο οίκημα των Αγωνιστών στην Λευκωσία ο κ. Σοφοκλέους. Το οποίο είπε είναι γεμάτο με φωτογραφίες των χρόνων εκείνων, με βρετανούς στρατιώτες να συλλαμβάνουν κόσμο στους δρόμους, και φωτογραφίες νεαρών αγωνιστών.
Οι βετεράνοι της ΕΟΚΑ συνεργάζονται με δικηγόρο στο Μπίρμιγχαμ, γράφει το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του οργανισμού, για την υπόθεσή τους, ο οποίος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει δηλώσεις.
Οι βετεράνοι αγωνιστές λένε ότι πέραν των 3,000 ατόμων είχαν συλληφθεί και κρατούνταν δίχως δίκη κατά τον αγώνα και αναφέρει διάφορες δηλώσεις αγωνιστών για τις μεθόδους βασανισμών των ΄Αγγλων.
΄Ομως, προσθέτει η αναφορά, ο δικηγόρος των Κενυατών Μάρτιν Ντέι, είπε ότι οι Κύπριοι ή και άλλοι σε άλλες πρώην αποικίες, μπορεί να ικανοποιούνται με την απόφαση του δικαστηρίου να ανοίξει τις πόρτες για αποζημιώσεις εκεί που έγιναν βασανιστήρια. Η σημασία της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση των Μάου Μάου είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το δικαστήριο να δεχθεί την
εκδίκαση υποθέσεων που κατά τα άλλα ξεπέρασαν το καθορισμένο χρονικό πλαίσιο για τέτοιες αγωγές που είναι μεταξύ τριών και έξι χρόνων. ΄Ομως ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μην ισχύουν για την Κύπρο. Στην Κένυα οι Μάου Μάου
ήσαν παράνομος οργανισμός μέχρι την δεκαετία του 2000 και οι πελάτες μου, είπε, είναι άνθρωποι χωρικοί τρομερά απομακρυσμένοι από τον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο και αυτά μπορεί να μην ισχύουν για την Κύπρο. « Οι δικαστές ενεργούν με μια ισορροπημένη βάση. Πάντα υπάρχει η ανησυχία ότι κάποια από αυτά τα πράγματα να είναι εναντίον των Κυπρίων με άλλα λόγια δεν υπάρχει εγγύηση ότι το δικαστήριο απλά θα ακολουθήσει την υπόθεση των Κενυατών ως προηγούμενο, μπορεί να αποφασίσει ότι οι Κύπριοι μπορούσαν να ξεκινούσαν την υπόθεσή τους πολύ πιο νωρίς».
Το Φόρειν ΄Οφις, γράφει το δημοσίευμα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση « Η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος καταδικάζει κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλά συνέβησαν στο παρελθόν για τα οποία σήμερα ίσως μετανιώνουμε. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι αυτά συνέβησαν πρίν μισό αιώνα και δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές πολιτικές της βρετανικής κυβέρνησης έναντι της Κύπρου, οι οποίες είναι καλά γνωστές».
Και κλείνει η αναφορά στην ιστοσελίδα του Μπι Μπι Σι με τα λόγια του κ. Σοφοκλέους, ότι «το κύριο στοιχείο είναι ότι θέλουμε το βρετανικό λαό να γνωρίζει ότι όσα μας έκαναν δεν ήσαν δίκαια».
Φανούλα Αργυρού  - Ερευνήτρια/συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.