Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ο νέος ρόλος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ στο εξωτερικό

 Η επιτροπή της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που ασχολείται με τη διερεύνηση των πραξικοπημάτων που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία πρότεινε το διαχωρισμό των φορέων πληροφοριών εσωτερικού από τις πληροφορίες εξωτερικού σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα.
Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak/25-11-2012, αναφέρεται ότι η εν λόγω επιτροπή συνέταξε ειδική αναφορά στην οποία προτείνονται τα εξής:
• Υπεύθυνος φορέας για τις πληροφορίες εσωτερικού να είναι η διεύθυνση πληροφοριών της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας (αστυνομία), ενώ η ευθύνη των πληροφοριών εξωτερικού να παραμείνει στη ΜΙΤ, στα πρότυπα του διαχωρισμού των ρόλων της CIA και του FBI.
• Ο κλάδος των πληροφοριών οφείλει να στηρίζεται σε ένα στρατηγικό όραμα, βάσει του οποίου η ΜΙΤ θα πρέπει να απαλλαχθεί από το στρατιωτικό προσωπικό και να αποκτήσει «πολιτική ταυτότητα».
• Σύμφωνα με τον κανονισμό «Ίδρυσης-Καθηκόντων-Αρμοδιοτήτων-Ευθυνών της ΜΙΤ» που υπογράφηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό στις 24-8-2009, οι συλλεγόμενες πληροφορίες διανέμονται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό, στον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων και στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Στην αναφορά της, η προαναφερθείσα επιτροπή προτείνει να αφαιρεθεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και η Γενική Γραμματεία του ΣΕΑ από την πληροφοριακή αλυσίδα της ΜΙΤ.
• Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων τηρεί υπό τον έλεγχο και τη σφαίρα επιρροής του, υπό μορφή μιας ευρείας βεντάλιας, τη Διεύθυνση Πληροφοριών ΓΕΕΘΑ (J2) και τις αντίστοιχες διευθύνσεις των γενικών επιτελείων, χωρίς καμία πολιτική εξουσία και υπηρεσία να είναι ενήμερη για τις δραστηριότητες των διευθύνσεων αυτών. Για το λόγο αυτό δημιουργείται η αναγκαιότητα όπως ο κλάδος των στρατιωτικών πληροφοριών να υπαχθεί στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και κατ’ επέκταση στην πρωθυπουργία.....
Χρήστος Μηνάγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.