Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή



Σε δύσκολη θέση ο Νετανιάχου, καθώς το 70% των Ισραηλινών τάσσεται κατά της κατάπαυσης πυρός
A.P., Reuters, AFP
ΚΑΪΡΟ. Την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε λίγο πριν από τις οκτώ χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αμρ. Διπλωματικές πηγές προσκείμενες στην αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφεραν ότι η συμφωνία προβλέπει την κατάπαυση του πυρός από τις εννέα χθες το βράδυ, τον τερματισμό της πολιτικής των «στοχευμένων δολοφονιών» από το Ισραήλ, καθώς και τη χαλάρωση των μέτρων που περιορίζουν τις κινήσεις των Παλαιστινίων από και προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, πάντως, διέψευδαν κατηγορηματικά τα περί χαλάρωσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιορίστηκε να δηλώσει εγγράφως πως είναι διατεθειμένος να δώσει μια ευκαιρία στο αιγυπτιακό σχέδιο για την εκεχειρία, αποδεχόμενος τη σχετική σύσταση που του έκανε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η εξέλιξη δεν είναι άνευ πολιτικού κόστους για τον κ. Νετανιάχου, δεδομένου μάλιστα ότι λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της εκεχειρίας είχε σημειωθεί η πρώτη βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ από το 2006. Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου Channel 2, το 70% των Ισραηλινών φέρεται να τάσσεται κατά της εκεχειρίας. Επισημαίνεται ότι ο κ. Νετανιάχου προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 22 Ιανουαρίου.
Ανεξαρτήτως των διφορούμενων διαρροών όσον αφορά τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, η επίτευξη της συμφωνίας έρχεται να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι στο πολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος Μόρσι παρουσιάζεται ως ο ηγέτης που έπεισε τη Χαμάς να αποδεχθεί μια εκεχειρία που δεν θα συνοδεύεται από την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, επιβεβαιώνοντας κατά τον τρόπο αυτό ότι το Κάιρο θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει κομβικό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής στη μετα-Μουμπάρακ εποχή. Δυτικοί διπλωμάτες, δε, υποστήριζαν, υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος απαίτησε από τη Χαμάς να διακόψει τους δεσμούς με το σιιτικό Ιράν.
Τη διαμεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου Μόρσι αναγνώρισε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία έσπευσε να του αποδώσει τα εύσημα κατά τη διάρκεια της από κοινού συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργά χθες το βράδυ με τον κ. Αμρ. «Η νέα ηγεσία της Αιγύπτου αναλαμβάνει τις ηγετικές πρωτοβουλίες που έχουν εδώ και καιρό καταστήσει αυτή τη χώρα ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η κ. Κλίντον. Την εκτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Μόρσι εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο κ. Νετανιάχου.
Οι πιθανότητες να αποδώσουν καρπούς οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες των Αιγυπτίων και των Αμερικανών είχαν μειωθεί αισθητά χθες το πρωί, όταν εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε αστικό λεωφορείο στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 Ισραηλινών. Η είδηση της επίθεσης έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Χαμάς έκανε λόγο περί «φυσιολογικής απάντησης στις σφαγές Παλαιστινίων».
Μέχρι και λίγο πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, τέλος, ο ισραηλινός στρατός διεξήγε επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ Παλαιστίνιοι ένοπλοι είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες εναντίον της Μπερσίβα, της Ασντόντ και της Σντερότ. Περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι και πέντε Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων την περασμένη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.