Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Σφίγγει ο κλοιός ανταρτών γύρω από τη Δαμασκό


AFP, ΑΠΕ
ΒΗΡΥΤΟΣ. Πληθαίνουν οι ενδείξεις αλλαγής των συσχετισμών στα μέτωπα των συγκρούσεων εις βάρος των καθεστωτικών δυνάμεων, καθώς οι αντάρτες φέρονται να επιτυγχάνουν τον στόχο της σταδιακής μεταφοράς του πολέμου γύρω από τη Δαμασκό. Χθες, η διαβόητη Ρεπουμπλικανική Φρουρά του καθεστώτος Ασαντ επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να απωθήσει τους αντάρτες από την Ντεράγια στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας. Ακαρπες αποβαίνουν μέχρι στιγμής και οι απόπειρες των καθεστωτικών δυνάμεων να ανακαταλάβουν την Ιρμπίν, επίσης στα περίχωρα της Δαμασκού. «Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν πόλεμο φθοράς», σχολίασε ο αναλυτής του βρετανικού ινστιτούτου Royal United Services, Σασάνκ Τζόσι. «Είναι ξεκάθαρο ότι η πλάστιγγα έχει αρχίσει να γέρνει προς την πλευρά των ανταρτών», υποστήριξε ο ίδιος.
Στον Βορρά, επίσης, οι αντάρτες συνεχίζουν την πολιορκία περίπου διακοσίων Σύρων στρατιωτών κοντά στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στο φράγμα Τερσίν στην επαρχία του Χαλέπι. Ο συριακός στρατός, από την πλευρά του, φέρεται να απώθησε επίθεση των ανταρτών στη στρατιωτική βάση Σέιχ Σουλεϊμάν, ενώ τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Ρας αλ Αϊν, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και Κούρδων αυτονομιστών.
Την ίδια στιγμή, τα μέλη του νεοσύστατου Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών και Αντικαθεστωτικών Δυνάμεων συγκεντρώθηκαν χθες εκ νέου στο Ντουμπάι προκειμένου να αποφασίσουν αναφορικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για την εξασφάλιση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας που απαιτεί η ανοικοδόμηση της χώρας. Σύμφωνα με το ηγετικό στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης, Τζορτζ Σάμπρα, το ποσό που απαιτείται για την ανοικοδόμηση της Συρίας μετά την αποκαθήλωση του καθεστώτος Ασαντ ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια. Η Τουρκία, τέλος, κατέθεσε χθες επίσημο αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη συστοιχιών Patriot στα σύνορα με τη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.