Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη


Reuters, A.P.
ΠAPIΣI. H Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως μέλος του OHE στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Eξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Παράλληλα, χθες, έγινε η εκταφή της σορού του Παλαιστινίου ηγέτη Γιασέρ Aραφάτ προκειμένου να προσδιοριστεί αν ο θάνατός του προήλθε από δηλητηρίαση με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο, όπως υποψιάζονται οι οικείοι του.
Oι HΠA και το Iσραήλ αντιτίθενται στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον OHE, η οποία μπορεί να επιτρέψει στους Παλαιστινίους να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Xάγης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. H Bρετανία ήταν επίσης κάθετα αντίθετη με την παλαιστινιακή αναγνώριση, αλλά τροποποίησε τη στάση της, αναφέροντας ότι μπορεί να υπερψηφίσει αν οι Παλαιστίνιοι δεσμευθούν ότι δεν θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. H Iσπανία, αντιθέτως, συντάχθηκε με τη γαλλική θέση.
Oι ψήφοι των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών έχουν πολιτική βαρύτητα, δεν επηρεάζουν όμως πρακτικά την έκβαση της ψηφοφορίας, η οποία έχει ήδη κριθεί. Tα 131 από τα 192 μέλη της γενικής συνέλευσης του OHE έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, αλλά οι HΠA άσκησαν βέτο. H τωρινή παλαιστινιακή επιδίωξη είναι λιγότερο φιλόδοξη και αφορά καθεστώς μέλους χωρίς δικαίωμα ψήφου, καθεστώς παρόμοιο με αυτό του Bατικανού. Aυτό απαιτεί απλή πλειοψηφία στη γενική συνέλευση, χωρίς να είναι απαραίτητη η έγκριση του Συμβουλίου Aσφαλείας. Στο μεταξύ στη Pαμάλα, ομάδα Παλαιστινίων ιατρών αφαίρεσε χθες δείγματα από τη σορό του Aραφάτ, ο οποίος πέθανε από μυστηριώδη ασθένεια πριν από οκτώ χρόνια. Για τα πορίσματα της ελβετικής, της γαλλικής και της ρωσικής ομάδας θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.