Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Συγκρούσεις Σύρων ανταρτών με Κούρδους


A.P., Reuters
ΑΓΚΥΡΑ. Ανδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) συγκρούστηκαν χθες για πρώτη φορά με ομάδα Κούρδων ενόπλων στη Ρας αλ Αϊν. Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Τουρκία, οι εχθροπραξίες ξέσπασαν όταν ο επικεφαλής του κουρδικού συμβουλίου της Ρας αλ Αϊν έπεσε νεκρός από τα πυρά ανταρτών. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, τουλάχιστον τέσσερις Κούρδοι που πρόσκεινται στο Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης -πρόκειται για κίνημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αυτονομιστές ομοεθνείς τους επί τουρκικού εδάφους- τραυματίστηκαν. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πάντως, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι αντάρτες επιχείρησαν να καταλάβουν φυλάκιο το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Μονάδων για την Προστασία του Κουρδικού Λαού. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, στον απόηχο της εκδίωξης των κυβερνητικών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, οι Κούρδοι επιχειρούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους γύρω από τη Ρας αλ Αϊν. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
Στο μεταξύ και ενώ η Τουρκία αναμενόταν αργά χθες το βράδυ να καταθέσει στο ΝΑΤΟ επίσημο αίτημα για την ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων Patriot στα νότια σύνορά της, Ευρωπαίοι διπλωμάτες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Εθνικού Συνασπισμού των Συριακών Επαναστατικών και Αντικαθεστωτικών Δυνάμεων (SNCOR) ως τον «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού».
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι ένοπλες ομάδες των φανατικών ισλαμιστών στο Χαλέπι κατέστησαν χθες ξεκάθαρο πως δεν αποδέχονται το SNCOR και πως προτίθενται να ιδρύσουν άμεσα χαλιφάτο στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.