Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΗΠΑ και Γαλλία αναγνωρίζουν το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό


Δημοσίευση : 13 Nοεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο νέος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός, ο οποίος συγκροτήθηκε την Κυριακή, είναι «ένας νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού», αλλά δεν προχώρησαν στην αναγνώρισή του ως μιας μελλοντικής προσωρινής κυβέρνησης όπως έκανε νωρίτερα σήμερα η Γαλλία. «Πιστεύουμε ότι είναι ένας νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού, μια αντανάκλαση του συριακού λαού (...) Θέλουμε επίσης (αυτός ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης) να δείξει την ικανότητά του να εκπροσωπήσει τους Σύρους εντός της Συρίας», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι το Παρίσι αναγνωρίζει το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης «ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του συριακού λαού και ως τη μελλοντική προσωρινή κυβέρνηση της δημοκρατικής Συρίας». «Ανακοινώνω ότι η Γαλλία αναγνωρίζει τον συριακό εθνικό συνασπισμό ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του συριακού λαού και ως τη μελλοντική προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας που θα μας επιτρέψει να τελειώσουμε με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη τύπου. Σε ότι αφορά το θέμα της προμήθειας όπλων στη συριακή αντιπολίτευση, στην οποία το Παρίσι αντιτασσόταν μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι «θα πρέπει αναγκαστικά να τεθεί και πάλι». «Αυτό το ζήτημα (της προμήθειας όπλων) θα πρέπει αναγκαστικά να τεθεί και πάλι, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά και σε όλες τις χώρες που αναγνωρίζουν αυτήν την προσωρινή κυβέρνηση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Αναφερόμενος στο Μαλί δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα επέμβει «σε καμία περίπτωση» μόνη της στη χώρα αυτή, σημειώνοντας ότι το Παρίσι έχει δεσμευτεί να «παρέχει επιμελητειακή υποστήριξη» στις αφρικανικές χώρες για να τεθεί τέλος στην κατοχή του βόρειου Μαλί από «τρομοκρατικές ομάδες». «Σε καμία περίπτωση, η Γαλλία δεν θα επέμβει η ίδια στο Μάλι», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, τονίζοντας ότι η κατοχή (του βόρειου Μαλί) από τρομοκρατικές ομάδες «είναι «αρκετά σοβαρή για να μπορέσει η Γαλλία να βοηθήσει τους Αφρικανούς να οργανωθούν απέναντι σε αυτή την απειλή».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.