Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Πυκνώνουν οι ασκήσεις πολεμικής ετοιμασίας


Μόνο αυτές τις μέρες, βρίσκονται σε εξέλιξη έξι τουλάχιστον στρατιωτικές ασκήσεις με ελληνική συμμετοχή
Από παλιότερη Νατοϊκή άσκηση στο Σαρωνικό Κόλπο
Eurokinissi
Μπαράζ ασκήσεων κάθε είδους, με άμεση ελληνική εμπλοκή, που παραπέμπουν σε προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για στρατιωτική εμπλοκή στην Αν. Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, έως τον Περσικό Κόλπο, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Ειδικότερα:
1. Το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το οποίο έχει αναλάβει για το 2012 τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), διεξάγει το διάστημα 12 - 22 Νοέμβρη την άσκηση, με την επωνυμία «Gordian Knot 2012» (Γόρδιος Δεσμός), στο Στρατόπεδο «Προκοπίδη», στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για άσκηση πολεμικής προετοιμασίας, καθώς όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, «είναι τύπου Σταθμού Διοίκησης (Command Post Εxercise) σε ΝΑΤΟικές Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης, με σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση της δυνατότητας του NDC-GR να σχεδιάσει και να διεξάγει επιχειρήσεις ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF)».
2. Το ίδιο διάστημα (12 - 16 Νοέμβρη 2012), βρίσκεται σε εξέλιξη η Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise) του ΝΑΤΟ, με την ονομασία «CMX-12». Τα σενάρια περιλαμβάνουν και πυρηνική απειλή. Το γεγονός ότι από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετέχει το σύνολο σχεδόν των υπουργείων και του κρατικού μηχανισμού (ΕΛΑΣ, ΠΣ, ΕΥΠ, ΓΓΠΠ), είναι ένα ακόμα δείγμα της πολιτικοποίησης του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικοποίησης των διακρατικών σχέσεων, που προωθούνται με το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγικό δόγμα.
3. Καθόλου άσχετη με την πολεμική προετοιμασία της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής είναι και η Ασκηση Κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ, με την ονομασία«CYBERCOALITION12», που διεξάγεται το διάστημα 13 - 16 Νοέμβρη 2012. Σε εθνικό επίπεδο, στην άσκηση συμμετέχει η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ και επιτελείς των Διευθύνσεων Πληροφορικής των Γενικών Επιτελείων καθώς και λοιποί δημόσιοι (ΕΥΠ, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος) και ακαδημαϊκοί φορείς από τις έδρες τους, μέσω συστήματος μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο».
4. Παράλληλα, το διάστημα 12 - 20 Νοέμβρη διεξάγεται η άσκηση μικρής κλίμακας Ειδικών Δυνάμεων «AEGEAN SEAL 12», με σκοπό την εξάσκηση στον εντοπισμό και εξουδετέρωση ναρκών, καθώς και στις αντιναρκικές επιχειρήσεις σε ρηχά ύδατα, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων από Ελλάδα (ΔΥΚ του ΠΝ), Τουρκία, Ιορδανία και παρατηρητές από Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ασκηση, που και λόγω της σύνθεσης των συμμετασχόντων σε αυτήν παραπέμπει ξεκάθαρα σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και στα στενά του Ορμούζ.
5. Ακόμα όμως και η ελληνική άσκηση «Θαλάσσιος Γρύπας 2/12» που διεξήχθη χτες στο Πεδίο Βολής Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν βολές εναντίον πλωτού στόχου βλημάτων αέρος - επιφανείας ΑΜ-39Μk2 EXOCET και AGM-65 MAVERICK από αεροσκάφη Μirage 2000 και F-16 καθώς και AGM114 K1 HELLFIRE από ελικόπτερο AH-64A+ (APACHE), αντικειμενικά συνδέεται με την ευρύτερη πολεμική προετοιμασία των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
6. Επίσης χτες, τις πρωινές ώρες, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στα πλαίσια της άσκησης «Πυρπολητής 11», ενεργοποιήθηκε τμήμα της ελληνικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Βορείου Τομέα, «με σκοπό την άμεση εξουδετέρωση εχθρικών ένοπλων τμημάτων ειδικών δυνάμεων, εντός κατοικημένου τόπου και την απελευθέρωση ομήρων». Η άσκηση έγινε στην περιοχή Σκύδρας Νομού Πέλλας, υπό τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Τόσο το σενάριο «απελευθέρωσης ομήρων» όσο και η διεξαγωγή της σε«εντός κατοικημένου τόπου» παραπέμπει ευθέως σε αποστολές «νέου τύπου», που συνδέουν την άμυνα με την ασφάλεια, ανοίγοντας πόρτες στις Ενοπλες Δυνάμεις για εμπλοκή στα εσωτερικά πράγματα, τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων.

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7142015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.