Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Στα Ηνωμένα Εθνη μεταφέρεται η διένεξη


A.P., Reuters
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Στον απόηχο της αιματηρής αντιπαράθεσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η διένεξη μεταφέρεται πλέον στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο και πιο συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Εθνη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να καταθέσει αίτημα ένταξης στο Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ ως κράτος μη μέλος. Παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και τις προειδοποιήσεις της ισραηλινής κυβέρνησης για αντίποινα, ο μετριοπαθής πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, εμφανίζεται αποφασισμένος να καταθέσει το σχετικό αίτημα στις 29 Νοεμβρίου. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η κίνηση αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον πρόεδρο Αμπάς, δεδομένου ότι η Χαμάς φέρεται να έχει αποκομίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη αντιπαράθεση με τους Ισραηλινούς.
Χθες και ενώ όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν ότι το παλαιστινιακό αίτημα θα γίνει αποδεκτό από το Γενικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην καταφύγει σε αντίποινα που μπορεί να αποδυναμώσουν περισσότερο την Παλαιστινιακή Αρχή. Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ένα από τα αντίμετρα που εξετάζει ο κ. Νετανιάχου είναι η εφαρμογή του διαβόητου σχεδίου πολεοδομικής ανάπτυξης Ε1, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη της περιοχής μεταξύ της βορειοανατολικής Ιερουσαλήμ με τον εποικισμό Μάλε Αντουμίν στη Δυτική Οχθη. Υπενθυμίζεται δε, ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν προσφάτως αφήσει να διαρρεύσει πως σε περίπτωση που ο κ. Αμπάς καταθέσει αίτημα ένταξης της Παλαιστινιακής Αρχής ως κράτος μη μέλος στον ΟΗΕ, δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα, όπως η άρση της αναγνώρισης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Την ίδια στιγμή πηγές προσκείμενες στο διαπραγματευτικό επιτελείο της Παλαιστινιακής Αρχής, υποστήριζαν πως έχουν εξασφαλίσει την ψήφο της Κίνας. Χθες, επίσης, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε θετικός στο παλαιστινιακό αίτημα. Πάντως, οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη ένταξη της Παλαιστινιακής Αρχής έστω και ως κράτος μη μέλος θα δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς το εν λόγω καθεστώς στον ΟΗΕ επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να καταγγέλλουν Ισραηλινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Στο μεταξύ και ενώ ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινού στρατιώτη στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, γεγονός που κατήγγειλε η Χαμάς στους Αιγύπτιους εγγυητές της εκεχειρίας, νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον δεξιό συνασπισμό του κ. Νετανιάχου να χάνει έδαφος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μααρίβ, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές ο συνασπισμός Λικούντ και Ισραήλ Μπεϊτινού θα καταλάμβανε 37 έδρες στην Κνεσέτ των 120 μελών. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση που διεξήχθη πριν από τη σύγκρουση με τη Χαμάς, ο δεξιός συνασπισμός εμφανιζόταν να κερδίζει 43 έδρες. Παράλληλα, το 49% των Ισραηλινών φέρονται να διαφωνούν με την εκεχειρία, έναντι του 31% που την επικροτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.