Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Πάνω από 40.000 οι νεκροί στη Συρία


Reuters, AFP, ΑΠΕ
ΒΗΡΥΤΟΣ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους είκοσι μήνες, που διαρκεί η σύγκρουση των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Ασαντ με τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων έχει διπλασιαστεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου και πλέον ανέρχεται σε 440.000 ανθρώπους.
«Ο αριθμός ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι αντικαθεστωτικοί και η κυβέρνηση ψεύδονται όσον αφορά στους νεκρούς τους, ώστε να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι αυτοί που νικούν», είπε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου. Η οργάνωση, που έχει έδρα στη Βρετανία και υποστηρίζει τους αντικαθεστωτικούς, αντιπαραβάλλει τα ονόματα των νεκρών από την εποχή που οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να πυροβολούν τους διαδηλωτές, τον Μάρτιο του 2011. Ο επικεφαλής της είπε ότι καταμετριούνται μόνο οι νεκροί, που έχουν αναγνωριστεί από φίλους και συγγενείς.
Χθες, εξάλλου, υπήρξε μια πρώτη αντίδραση της Δαμασκού στο αίτημα της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ να αναπτυχθούν πύραυλοι Πάτριοτ, στα τουρκο-συριακά σύνορα. «Η Συρία καταδικάζει έντονα τη νέα πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης», φέρεται να δήλωσε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, την οποία επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού, επειδή η Συρία σέβεται την κυριαρχία και την ιερότητα του τουρκικού εδάφους και των συμφερόντων του τουρκικού λαού», είπε η ίδια πηγή.
Η Αγκυρα διατείνεται ότι ανησυχεί για την εξάπλωση της συριακής εμφύλιας σύρραξης, γι’ αυτό και κατέθεσε επίσημο αίτημα στη Συμμαχία για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ, κάνοντας λόγο για κίνηση «καθαρά αμυντικού χαρακτήρα».
Ανήσυχος για το ίδιο θέμα εμφανίστηκε χθες και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι επρόκειτο να το συζητήσει με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε –την Πέμπτη– ότι η Συμμαχία θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατέψει την Τουρκία.
«Οσο περισσότερα όπλα συγκεντρώνονται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν», εκτίμησε ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας χθες σε εκπροσώπους του Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.