Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΙΑΕΑ: Συνεχίζει η Τεχεράνη το πυρηνικό της πρόγραμμα παρά τις διεθνείς κυρώσεις


Οι σε βάρος του Ιράν διεθνείς κυρώσει δεν έχουν προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος υποστήριξε σήμερα από το Παρίσι ο Ιάπωνας επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο.
«Επιτηρούμε τις δραστηριότητες στα πυρηνικά κέντρα του Ιράν και δεν διακρίνουμε κάποιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε 5% και 20% εξακολουθεί με ρυθμό κατά το μάλλον ή ήττον, σταθερό», δήλωσε ο Αμάνο στους δημοσιογράφους.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ συναντήθηκε χθες με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πρόσθεσε επίσης πως «είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί» η οποιαδήποτε πρόοδος κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Υπηρεσία και το Ιράν, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν στην Τεχεράνη στις 13 Δεκεμβρίου.
«Εάν η ΙΑΕΑ υιοθετήσει μία λελογισμένη προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν είναι πιθανόν να επιτευχθεί γρήγορα μία συμφωνία κι εάν υφίστανται ανησυχίες, αυτές θα μπορούσαν να αρθούν μέσα από τις τεχνικές και νομικές διαβουλεύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Ραμίν Μεχμανπαράστ κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση των συντακτών.
Για πολλά χρόνια το Ιράν βρίσκεται αντιμέτωπο με οικονομικές και άλλες κυρώσεις που έχουν αποφασισθεί από τον ΟΗΕ κι ενισχυθεί επίσης από ποικίλα άλλα μέτρα εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς επικρέμαται η υποψία ότι η Τεχεράνη αναπτύσσεται πυρηνικά αποβλέποντας στην κατασκευή ατομικών όπλων.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.