Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Στην κάλπη το μέλλον της Καταλωνίας



Την Κυριακή οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως δημοψήφισμα
The Guardian
Η εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα, με τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής που θα λειτουργήσουν ως δημοψήφισμα για το μέλλον της συγκεκριμένης περιφέρειας της Ισπανίας. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας είναι θέμα που έχει τεθεί εδώ και χρόνια με σημαντικές πολιτισμικές παραμέτρους αιώνων. Ωστόσο το αληθινό διακύβευμα είναι τα χρήματα.
Η Ισπανία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες. Η Καταλωνία δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι ενισχύει την Ισπανία με 16 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλοί εκτιμούν ότι αν η Καταλωνία δεν έδινε αυτό το ποσό, θα μπορούσε να μειώσει το χρέος και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, να προχωρούσε σε επενδύσεις και να ενίσχυε το κράτος προνοίας. «Προφανώς η ανεξαρτησία θα έχει κόστος, όμως σε λίγα χρόνια η Καταλωνία θα μπορεί να αξιοποιήσει το δυναμικό της», υποστηρίζει η οικονομολόγος Ελισέντα Παλούσιε, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης. Αλλοι όμως έχουν διαφορετική άποψη. Σε περίπτωση ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, σημειώνει ο οικονομολόγος Χουάν Ρούμπιο Ραμίρες, «θα ακολουθούσε μαζική αποχώρηση των επιχειρήσεων προς τη Μαδρίτη και προς άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».
Εκατομμύρια Ισπανοί ανησυχούν με τις ολοένα και πιο έντονες τάσεις της Καταλωνίας για ανεξαρτησία. Την τελευταία φορά που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, το 1934, η Μαδρίτη απάντησε με κήρυξη πολέμου. Ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Καταλωνίας θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο σε μια χώρα όπου η ολοένα και πιο αδύναμη κεντρική κυβέρνηση εκχωρεί, εδώ και δεκαετίες, εξουσίες στις πανίσχυρες περιφέρειες. «Η ανεξαρτησία της Καταλωνίας είναι βιώσιμη», υποστηρίζει ο Αρτουρ Μας, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας. «Η απόσχιση είτε θα γίνει ειρηνικά είτε δεν θα γίνει καθόλου», δήλωσε ο Μας στον Guardian. Πάντως, έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα με αντικείμενο την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Ωστόσο ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο, απείλησε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του. «Ενα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν παράνομο. Με νομικούς όρους θα αποτελούσε πραξικόπημα», δήλωσε όταν ερωτήθη τι μέλλει γενέσθαι αν ο Μας αγνοήσει την απαγόρευση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Το ισπανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει δικαίωμα αυτοδιάθεσης ούτε δικαίωμα απόσχισης των περιφερειών», επεσήμανε.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η Καταλωνία. Τον Οκτώβριο στις τοπικές εκλογές στη Χώρα των Βάσκων, που έχει θρηνήσει θύματα από τις δολοφονίες της ΕΤΑ, της αυτονομιστικής βασκικής οργάνωσης, τα εθνικιστικά και αυτονομιστικά κόμματα θριάμβευσαν καταλαμβάνοντας τα δύο τρίτα των εδρών του τοπικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους πέντε Βάσκους δηλώνει υπέρ της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων. Αν αποσχιστούν η Καταλωνία και η Χώρα των Βάσκων, η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 25%.
Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας αναμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, μετά το οποίο ο Μας δεσμεύτηκε να επιχειρήσει να εξασφαλίσει συναίνεση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.