Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ορμητήριο κατά του Ασαντ η Τουρκία



Με αντιπυραυλικά συστήματα Patriot την εξοπλίζει το ΝΑΤΟ
AFP, Reuters
ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Ολοένα και βαθύτερα στη δίνη του συριακού εμφυλίου πολέμου παρασύρεται η Τουρκία, εισπράττοντας το αναπόφευκτο τίμημα από την εγκατάσταση βάσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που μάχεται το καθεστώς Ασαντ, στα νότια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
Συριακά αεροπλάνα βομβάρδισαν δύο βάσεις των ανταρτών στα μεθοριακά περάσματα Ατίμα και Μπαμπ αλ Χάουα, στέλνοντας εκατοντάδες αμάχους να προστεθούν στους 120.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη περάσει τα σύνορα με την Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός ανέλαβε την προστασία τους και την εγκατάστασή τους στα προσφυγικά στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας.
Λίγες ώρες αργότερα, ομάδα αξιωματικών του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας επιθεώρησε παραμεθόριες περιοχές, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εργασίας για την εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων PATRIOT επί τουρκικού εδάφους. Η Αγκυρα ζήτησε από την Ατλαντική Συμμαχία συστοιχίες αμυντικών πυραύλων, επικαλούμενη την έκρηξη βομβών και πυραύλων του συριακού στρατού σε τουρκικά εδάφη, κατά τις πρόσφατες συγκρούσεις με δυνάμεις των ανταρτών. Από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο η Αμερική, η Γερμανία και η Ολλανδία διαθέτουν συστοιχίες PATRIOT.
Η θωράκιση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ερμηνεύεται ως εχθρική κίνηση τόσο από το γειτονικό Ιράν, όσο και από τη Ρωσία, ακόμη περισσότερο γιατί οι συστοιχίες πυραύλων θα συνοδευτούν από την εγκατάσταση στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που θα έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία και την ασφάλειά τους. Επιπλέον, η Δαμασκός θεωρεί ότι πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Στην κρίση της Λιβύης, η δημιουργία παρόμοιας ζώνης αποτέλεσε το προοίμιο ανοιχτής στρατιωτικής επέμβασης της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η εγκατάσταση συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας «έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή για την εξαπόλυση επιθετικών επιχειρήσεων».
Την εύφλεκτη ζώνη, στα νότια σύνορα της Τουρκίας, πρόκειται να επισκεφθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος προτίθεται να επισκεφθεί καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στις επαρχίες Χατάι και Κιλίς. Με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Μπαν Κι Μουν κάλεσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να επιδιώξει πολιτική λύση του συριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει διατηρήσιμη λύση με τη δύναμη των όπλων». Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών πρόσθεσε: «Ο Ασαντ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει προχωρήσει πολύ μακριά - πώς μπορεί να συνεχίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο; Θα όφειλε να ακούσει τη θέληση του λαού του».
Το τελευταίο δεκαήμερο, οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν προωθήσει τις θέσεις τους, καταλαμβάνοντας βάσεις του κυβερνητικού στρατού στα περίχωρα της Δαμασκού και μια μεγάλη στρατιωτική εγκατάσταση στην πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Χαλέπι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Σύροι αντάρτες κατέρριψαν χθες κυβερνητικό ελικόπτερο δυτικά του Χαλέπι, χάρη σε πύραυλο εδάφους-αέρος.
Παράλληλα, η «Εθνική Συμμαχία» της αντιπολίτευσης αναγνωρίστηκε ως ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού από τη Γαλλία, την Τουρκία και τη Βρετανία. Χθες ανακοινώθηκε το όνομα του «πρεσβευτή» της συριακής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, τη δεύτερη χώρα όπου ο νεοπαγής συνασπισμός των αντικαθεστωτικών διαπιστεύει πρεσβευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.