Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Απόρρητο μήνυμα σε περιστέρι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου


Reuters
ΛΟΝΔΙΝΟ. Το μήνυμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο είχε βρεθεί προ ημερών δεμένο στον σκελετό ενός ταχυδρομικού περιστεριού, εγκλωβισμένου σε καπνοδόχο τα τελευταία 70 χρόνια, ίσως είναι αδύνατον να αποκωδικοποιηθεί, όπως ανακοίνωσαν, χθες, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Το περιστέρι ανακάλυψε ο 74χρονος συνταξιούχος Ντέιβιντ Μάρτιν, σφηνωμένο στην καμινάδα του σπιτιού του στο Σάρεϊ της νότιας Αγγλίας, ενώ προσπαθούσε να καθαρίσει και να ανακαινίσει το τζάκι του. Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ταχυδρομικό περιστέρι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς έφερε στο πόδι μία κόκκινη κάψουλα, που περιείχε ένα κατά πάσα πιθανότητα άκρως απόρρητο μήνυμα! Οι ιστορικοί ήλπιζαν πως η αποκρυπτογράφησή του θα έδινε μοναδικά στοιχεία από τον πόλεμο, ωστόσο το έργο αποδεικνύεται δύσκολο, αν όχι τελείως ανέφικτο.
Ο κώδικας αποτελείται από 27 ομάδες γραμμάτων, με πέντε στοιχεία η κάθε μία, τα οποία πασχίζουν τώρα να κατανοήσουν οι ειδικοί της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, GCHQ. Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξέφρασε, χθες, την απογοήτευσή του που το μήνυμα, το οποίο μετέφερε ένα «τολμηρό» ταχυδρομικό περιστέρι, δεν μπορεί να διαβαστεί. H κάψουλα που βρήκε ο συνταξιούχος είναι αντίστοιχη με εκείνη που χρησιμοποιούσαν τα βρετανικά στρατεύματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο αποστολέας, ονομαζόμενος ως «Sjt W Stot», ή ο προορισμός, που αναφέρεται ως «XO2», είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε τον κώδικα, ανέφερε η υπηρεσία. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος, πάντως, υπογράμμισε ότι είναι προς τιμήν εκείνων των αγωνιστών οι οποίοι έφτιαξαν τον κώδικα –παρότι εργάστηκαν υπό μεγάλη πίεση– το γεγονός ότι παρέμεινε απόρρητος και τότε και σήμερα. Στην έρευνα συμμετέχουν και οι αρμόδιοι για την αποκωδικοποίηση μηνυμάτων του Μουσείου Περιστεριών του Μπλέτσλεϊ Παρκ, βόρεια του Λονδίνου, που στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λειτούργησε ως το βασικό κέντρο αποκρυπτογράφησης. Σύμφωνα με την υπηρεσία GCHQ, οι ειδικοί στο μουσείο προσπαθούν να εντοπίσουν τον αριθμό της ταυτότητας του περιστεριού μέσα στο μήνυμα. Η μόνη ελπίδα, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες, είναι να υπάρχει κάπου ένας από τους οδηγούς με τα συστήματα αποκρυπτογράφησης. Πρόκειται, όμως, για πολύ μικρή πιθανότητα, διότι όλοι οι οδηγοί θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί. Πετώντας με ταχύτητα έως και 80 χλμ. την ώρα, τα ταχυδρομικά περιστέρια μπορούσαν να καλύψουν αποστάσεις χιλίων χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.