Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αμερικανική παρέμβαση για τη Γάζα



Η Κλίντον σπεύδει στη Μέση Ανατολή, πιέζοντας για ανακωχή Ισραήλ - Χαμάς
AFP, A.P.
Κατάπαυση του πυρός ή ανοιχτός πόλεμος, με εισβολή χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας; Τις επόμενες ώρες μπορεί να ξέρουμε. Μέχρι χθες το βράδυ και τα δύο ενδεχόμενα παρέμεναν ανοιχτά.
Οι διπλωματικές διεργασίες με επίκεντρο την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανακωχή συνεχίζονταν με εντατικούς ρυθμούς, όπως συνεχίζονταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι εκτοξεύσεις ρουκετών της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, εναντίον ισραηλινών πόλεων. Το κυριότερο καινούργιο στοιχείο στο πολιτικό επίπεδο το τελευταίο εικοσιτετράωρο ήταν η δυναμική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Υστερα από σειρά μεταμεσονύκτιων τηλεφωνικών επαφών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να στείλει στη Μέση Ανατολή τη Χίλαρι Κλίντον, με αποστολή την επίτευξη ανακωχής.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συνόδευε τον Ομπάμα στο τριήμερο ταξίδι του στην Απω Ανατολή και αναχώρησε εσπευσμένα από την πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, με κατεύθυνση την Ιερουσαλήμ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Νετανιάχου. Στη συνέχεια, αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, στη Δυτική Οχθη, προτού αναχωρήσει για το Κάιρο, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή ηγεσία.
Εν αναμονή της Χίλαρι Κλίντον, το μικρό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση, «να αναστείλει επί του παρόντος την εισβολή χερσαίων δυνάμεων, ώστε να δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματία». Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμφανίστηκε χθες το απόγευμα αισιόδοξος πως «η ισραηλινή επίθεση θα τερματιστεί τις επόμενες ώρες». Την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την ανακωχή» εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάλ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ισραηλινά αεροπλάνα έριχναν σε περιοχές της Γάζας προκηρύξεις στα αραβικά, καλώντας τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν προς το κέντρο της πόλης, εν όψει επικείμενης εισβολής.
Την ανάγκη να συμφωνηθεί άμεσα ανακωχή τόνισε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, από το Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, προτού κατευθυνθεί προς την Ιερουσαλήμ. Την εικόνα του διπλωματικού πυρετού συμπληρώνει η χθεσινή επίσκεψη υπουργών Εξωτερικών εννέα αραβικών χωρών στη Γάζα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους Παλαιστινίους.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, η κυβέρνηση του οποίου έχει καταδικάσει απερίφραστα το Ισραήλ. Από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε χθες λόγο για «επιχείρηση εθνοκάθαρσης» εναντίον των Παλαιστινίων. Μια μέρα νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος–τρομοκράτη».
Μέχρι χθες βράδυ, οι Παλαιστίνιοι θρηνούσαν 120 νεκρούς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Εξ αυτών, τουλάχιστον 57 ήταν πολίτες και 18 παιδιά, όπως ανακοίνωσαν χθες παρατηρητές του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υψηλής Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε το Ισραήλ «να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και να «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων».
Από την πλευρά της, η Χαμάς εκτόξευσε χθες περισσότερες από 70 ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ, οκτώ εκ των οποίων έπληξαν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας τον τραυματισμό ενός στρατιώτη. Στη διάρκεια των επτά ημερών που διαρκούν οι εχθροπραξίες, τρεις Ισραηλινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους. Χθες το απόγευμα, οι σειρήνες ήχησαν για δεύτερη φορά στην Ιερουσαλήμ, εναντίον της οποίας εκτοξεύθηκε ρουκέτα της Χαμάς, χωρίς να προκαλέσει απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.