Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Τουλάχιστον 67 νεκροί στην Αλγερία



Από την πολιορκία στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου έχασαν τη ζωή τους 38 όμηροι και 29 τρομοκράτες
AFP, Reuters
ΑΛΓΕΡΙ. Με νέες, αιματηρές επιθέσεις απειλούσαν χθες την Αλγερία οι ισλαμιστές τρομοκράτες, δύο εικοσιτετράωρα μετά τον τερματισμό της τετραήμερης κρίσης των ομήρων στο κατειλημμένο από τους εξτρεμιστές συγκρότημα άντλησης φυσικού αερίου, κοντά στην πόλη Ιν Αμένας.
Με ανακοίνωσή της, η Ταξιαρχία Μασκοφόρων, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης, προειδοποίησε ότι τα συμφέροντα κάθε χώρας που υποστηρίζει την ένοπλη επέμβαση της Γαλλίας στο γειτονικό Μάλι θα θεωρούνται στο εξής νόμιμοι στόχοι παρόμοιων επιθέσεων. «Τονίζουμε προς τους μουσουλμάνους αδελφούς μας την ανάγκη να μείνουν μακριά από όλες τις εταιρείες και τα βιομηχανικά συμπλέγματα δυτικών και ιδιαίτερα γαλλικών συμφερόντων, για τη δική τους ασφάλεια», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η οργάνωση του παλαίμαχου τρομοκράτη Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο οποίος συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κατέλαβε τη μονάδα άντλησης φυσικού αερίου και συνέλαβε εκατοντάδες ομήρους την περασμένη Τετάρτη, ζητώντας να τερματισθεί η γαλλική επέμβαση εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι και να απελευθερωθούν εξτρεμιστές από τις αλγερινές φυλακές. Η κρίση βάφτηκε στο αίμα την Πέμπτη, όταν αλγερινές ειδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των τρομοκρατών καθώς εκείνοι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν, και τερματίσθηκε το Σάββατο, με έφοδο των αλγερινών στρατευμάτων, ενώ οι εξτρεμιστές είχαν αρχίσει να εκτελούν ομήρους.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες στο Αλγέρι, ο πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκ Σελάλ έκανε γνωστό ότι τα θύματα της τετραήμερης πολιορκίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 67, εκ των οποίων οι 38 όμηροι και οι 29 ένοπλοι εξτρεμιστές. Από τους ομήρους, οι 37 ήταν ξένοι υπήκοοι, προερχόμενοι από οκτώ διαφορετικές χώρες, και ένας Αλγερινός. Τρεις εκ των τρομοκρατών συνελήφθησαν, ενώ 685 Αλγερινοί εργάτες και 107 ξένοι υπήκοοι απελευθερώθηκαν. Οπως δήλωσε ο Σελάλ, οι απαγωγείς προέρχονταν από την Αίγυπτο, το Μάλι, τη Νιγηρία, τη Μαυριτανία, την Τυνησία και τον Καναδά.
Νωρίτερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είχε επιβεβαιώσει ότι επτά ομοεθνείς του, όμηροι των απαγωγέων, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της κρίσης. Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις των Φιλιππίνων και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν έξι και τρεις νεκρούς υπηκόους τους αντίστοιχα. Υπήρχαν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών επρόκειτο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς αρκετοί ξένοι υπήκοοι, εργαζόμενοι στο συγκρότημα φυσικού αερίου, αγνοούνταν. Μέχρι τη δύση του ηλίου, πυροτεχνουργοί ερευνούσαν εξονυχιστικά τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αναζητώντας νάρκες και εκρηκτικά, τα οποία είχαν τοποθετήσει οι εξτρεμιστές.
Η εισβολή αλγερινών ενόπλων δυνάμεων στο κατειλημμένο συγκρότημα άντλησης φυσικού αερίου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια αρκετών δυτικών κυβερνήσεων, οι οποίες κατηγορούν το Αλγέρι ότι δεν τις συμβουλεύθηκε κατά τη διαχείριση της κρίσης. Ωστόσο, Παρίσι και Λονδίνο στάθηκαν στο πλευρό της Αλγερίας, η οποία υπέφερε τα μέγιστα από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του κοσμικού κράτους και των ισλαμιστών ανταρτών τη δεκαετία του ’90.
«Φυσικά, θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με την απάντηση της Αλγερίας στα γεγονότα, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι η ευθύνη γι’ αυτούς τους θανάτους πέφτει αποκλειστικά στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος εξέφρασε τις «ευχαριστίες» του Λονδίνου στην αλγερινή κυβέρνηση για την αποφασιστική αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.