Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Η υποψηφιότητα Χέιγκελ και το φιλο-ισραηλινό λόμπι



Τον ηρωισμό του στο Βιετνάμ μνημονεύει ο Ομπάμα για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις
The New York Times
Την πεποίθησή του ότι ο Τσακ Χέιγκελ θα εξασφαλίσει την έγκριση της νομοθετικής εξουσίας για να αντικαταστήσει τον Λίον Πανέτα στο υπουργείο Αμυνας εξέφρασε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που απέρριψε τις επικρίσεις που θέλουν τον πρώην γερουσιαστή της Νεμπράσκα να διάκειται εχθρικά προς το Ισραήλ.
Το γεγονός ότι ο Τσακ Χέιγκελ υπηρέτησε ως υπαξιωματικός στο Βιετνάμ, όπου και παρασημοφορήθηκε, σημαίνει –σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα– ότι «γνωρίζει πως ο πόλεμος δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, αλλά ύστατο μέσον απόλυτης ανάγκης». Το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα είχε ως αποδέκτες συντηρητικούς επικριτές του κ. Χέιγκελ, όπως τον γερουσιαστή της Αριζόνα Τζον Μακέιν, που έχουν προειδοποιήσει για σκληρή μάχη στο Κογκρέσο. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν, όμως, ότι οι Ρεπουμπλικανοί –ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους διαφωνίες– δεν θα μπορέσουν να καταψηφίσουν έναν ήρωα πολέμου.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Χέιγκελ αποτελεί μέρος της προσεκτικής στρατηγικής του προέδρου Ομπάμα, που προσέγγισε προκαταβολικά το φιλο-ισραηλινό λόμπι, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιρρήσεις του για τον πρώην γερουσιαστή.
Συντηρητικές εβραϊκές οργανώσεις επανέλαβαν στις αρχές της εβδομάδας τις ενστάσεις τους για την υποψηφιότητα Χέιγκελ, υπενθυμίζοντας ότι διαφώνησε με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, απέφυγε να υποστηρίξει το Ισραήλ και έχει προτείνει την έναρξη συνομιλιών με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Οι οργανώσεις αυτές απαιτούν επίσης εξηγήσεις από τον κ. Χέιγκελ για τη χρήση του όρου «εβραϊκό λόμπι», τον οποίο θεωρούν προσβλητικό.
Παρά τις διαφωνίες τους αυτές, όμως, άγνωστο παραμένει εάν οι εβραϊκές οργανώσεις θα κινηθούν αποφασιστικά κατά της υποψηφιότητας. «Δεν ανήκουμε στην αντιπολίτευση, εκφράζουμε απλώς την ανησυχία μας. Ζητάμε μόνο από τη Γερουσία να εξετάσει προσεκτικά –όπως οφείλει– τα θέματα αυτά», είπε ο Ντέιβιντ Χάρις, πρόεδρος της «κεντρώας» οργάνωσης American Jewish Committee.
Ο Τσακ Χέιγκελ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις και από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, εξαιτίας υποτιμητικών δηλώσεών του πριν από 14 χρόνια για ομοφυλόφιλο διπλωμάτη.
Ο κ. Χάρις, της American Jewish Committee, λέει ότι το Ιράν βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών του σχετικά με τον πρώην γερουσιαστή, καθώς αυτός καταψήφισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης και έχει εκθέσει τις διαφωνίες του για το ενδεχόμενο εναέριου βομβαρδισμού των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Ο Εϊμπραχαμ Φόξμαν, πρόεδρος της συντηρητικής εβραϊκής οργάνωσης AIPAC, εκφράζει την ελπίδα ότι τα μέλη της Γερουσίας θα πιέσουν τον κ. Χέιγκελ σχετικά με τις θέσεις του για το Ισραήλ και το Ιράν, τις οποίες χαρακτήρισε «ιδιαίτερα απομακρυσμένες» από εκείνες του προέδρου.
Τη Δευτέρα, στελέχη του Λευκού Οίκου συγκέντρωναν παραδείγματα υποκριτικών δηλώσεων από τους επικριτές του πρώην γερουσιαστή. Μεταξύ αυτών επεσήμαναν ότι ο Ντικ Τσένι, πολλά τηλεοπτικά δίκτυα και η συντηρητική εφημερίδα Washington Times χρησιμοποίησαν κατά το παρελθόν τον όρο «εβραϊκό λόμπι», χωρίς να προκληθεί η παραμικρή αντίδραση. Ο Τσακ Χέιγκελ έχει εκφρασθεί, όμως, και θετικά υπέρ του Ισραήλ, γεγονός το οποίο τα στελέχη του Λευκού Οίκου υπογραμμίζουν εμφατικά.
Ο Τσακ Χέιγκελ μοιράζεται με τον πρόεδρο Ομπάμα την καχυποψία του για την προοπτική μακροχρόνιας παραμονής αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, προτιμώντας ταχεία απεμπλοκή από την ταραγμένη χώρα. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε εμμέσως στην αντιπαράθεση γύρω από τον κ. Χέιγκελ, λέγοντας ότι αν και οι μάχιμοι στρατιώτες είναι παραδοσιακά αποστασιοποιημένοι από τη μικροπολιτική της Ουάσιγκτον, αυτό δεν σημαίνει ότι οι απόψεις τους έχουν λιγότερη αξία. Εάν εγκριθεί ο διορισμός του, ο 66χρονος Τσακ θα γίνει ο πρώτος πρώην στρατιώτης και ο πρώτος βετεράνος του Βιετνάμ που θα αναλάβει τη διοίκηση του Πενταγώνου και ένας από τους ελάχιστους στη θέση αυτή που έχουν τραυματισθεί στο πεδίο της μάχης. Ο Τζον Νέιγκλ, απόστρατος αξιωματικός του στρατού και καθηγητής Ιστορίας στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, λέει: «Ο Χέιγκελ είχε μιλήσει στην ακαδημία και συγκράτησα πόσο νοιάζεται για τον απλό στρατιώτη. Αυτό είναι ανεκτίμητο για έναν υπουργό Αμυνας».
Τζον Μπρέναν: Ποιος είναι ο επόμενος επικεφαλής της CIA
Για εκκλησιαστική σταδιοδρομία στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία προετοιμαζόταν ο Τζον Μπρέναν, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Ομπάμα ως επικεφαλής της CIA, όταν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ τη δεκαετία του 1970.
Οταν, όμως, ο νεαρός Μπρέναν διάβασε διαφήμιση για πράκτορες της υπηρεσίας σε λεωφορείο, η ζωή του αφιερώθηκε στη συλλογή πληροφοριών. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα να διορισθεί ο Μπρέναν διευθυντής της CIA. Τον Νοέμβριο του 2008, η υποψηφιότητα είχε αποσυρθεί ύστερα από τις έντονες επικρίσεις προοδευτικών κύκλων για την ολιγωρία του Μπρέναν απέναντι στις τεχνικές ανάκρισης της υπηρεσίας επί ημερών του προέδρου Μπους του νεότερου και τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων –όπως του διαβόητου εικονικού πνιγμού– για την εξασφάλιση ομολογιών και πληροφοριών.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια, ο Τζον Μπρέναν κατέστη ο σημαντικότερος υποστηρικτής του αμφιλεγόμενου προγράμματος βομβαρδισμών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με στόχο την εξόντωση τρομοκρατών.
Αρνητικές εντυπώσεις είχε επίσης δημιουργήσει ο Τζον Μπρέναν όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν από Αμερικανούς κομάντος, είχε υποστηρίξει ότι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είχε σκοτωθεί χρησιμοποιώντας μία από τις συζύγους του ως ανθρώπινη ασπίδα.
Ο Λευκός Οίκος διέψευσε λίγες ώρες αργότερα την πληροφορία αυτή, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο κ. Μπρέναν έσφαλε καλοπροαίρετα, λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.