Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Μπάιντεν: Σύντομα θα τεθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος υπόσχεται να μην καθυστερήσει τη θέσπιση μέτρων για τον έλεγχο της πώλησης όπλων.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα θέσει πολύ σύντομα το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ, χωρίς να αναμένει την ψήφιση νέων νόμων από το Κονγκρέσο.
"Ο πρόεδρος θα προχωρήσει. Υπάρχουν διατάγματα που μπορούν να υπογραφούν. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη τι θα είναι, αλλά είμαστε στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουμε όλους τους συνδυασμούς», δήλωσε αργά χθες ο Μπάιντεν πριν συναντηθεί με εκπροσώπους οργανώσεων κατά των πυροβόλων όπλων στο Λευκό Οίκο.
"Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εξετάσουμε ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση δράση, επείγουσα δράση. Υπάρχει μια αρκετά ευρεία συμφωνία για τα τρία, τέσσερα ή πέντε πράγματα στον τομέα της ασφάλειας των πωλήσεων όπλων που μπορούν και πρέπει να γίνουν».
Ο Μπαράκ Ομπάμα όρισε τον Τζο Μπάιντεν επικεφαλής μιας ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό την επομένη της τραγωδίας στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ, στην οποία 26 άνθρωποι, μεταξύ τους 20 παιδιά, σκοτώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου.
Ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί σήμερα με εκπροσώπους του NRA, του λόμπι των πυροβόλων όπλων και ενώσεων κυνηγών.
"Θέλω να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν θα υποχωρήσουμε στην αντίληψη που θέλει να μη γίνεται τίποτε, υπό το πρόσχημα ότι δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα», είπε.
Οι ομοσπονδιακοί περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων έχουν πολλά κενά. Το μεγαλύτερο επιτρέπει στους Αμερικανούς να αγοράζουν όπλα από ιδιώτες, από το Ιντερνετ, σε εκθέσεις, χωρίς εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και του ποινικού μητρώου, σε αντίθεση με τις πωλήσεις όπλων από τους κατασκευαστές. Εκτιμάται σε 40% το ποσοστό των όπλων που πωλείται χωρίς εξακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας.
Πολλοί δημοκρατικοί βουλευτές θέλουν επίσης την επανενεργοποίηση της απαγόρευσης πυροβόλων στρατιωτικού τύπου όπλων, των οποίων ορισμένα μοντέλα είχαν απαγορευτεί από το 1994 μέχρι το 2004 σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Η ομάδα εργασίας του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει σειρά διαταγμάτων και νομοσχεδίων μέχρι τα τέλη του μήνα. Η πραγματική μάχη θα δοθεί τότε στο Κονγκρέσο, όπου οι ρεπουμπλικανοί κατά παράδοση αντιτίθενται στον περιορισμό του δικαιώματος της οπλοκατοχής.
Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων της χώρας, η Walmart, ανακοίνωσε ότι «δεσμεύεται στον εθνικό διάλογο για την υπεύθυνη πώληση και τη νομοθετική ρύθμιση των πυροβόλων όπλων», καθώς «η κυβέρνηση και το Κονγκρέσο εργάζονται για μια συμφωνία που θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα πράγματα».
"Με την πάροδο των ετών είμαστε πάντα πολύ προσεκτικοί στην τήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην εξυπηρέτηση των κυνηγών και των ασχολούμενων με τα σπορ και τη διασφάλιση ότι πωλούμε όπλα με υπεύθυνο τρόπο», υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Τόβαρ, αρμόδιος επικοινωνίας του ομίλου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.