Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ισραήλ: Προς συγκρότηση συνασπισμού Νετανιάχου-Λαπίντ

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο ηγέτης του κεντρώου πρωτοεμφανιζόμενου κόμματος Γες Ατίντ που κατέγραψε αναπάντεχα υψηλή επίδοση στις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, δέχθηκε το χέρι που έτεινε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προτείνοντας τον σχηματισμόν ευρέος κυβερνητικού σχήματος και απέρριψε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ένα «αντι-Νετανιάχου» πολιτικό μπλοκ.
"Ακουσα να γίνεται λόγος για ένα μπλοκ (κατά του Νετανιάχου). Προτείνω να μην συζητήσουμε αυτήν την επιλογή. Δεν θα υπάρξει μπλοκ», τόνισε ο Γιαΐρ Λαπίντ σε χθεσινές του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που έφεραν στη δεύτερη θέση το κόμμα του.
Ο Λαπίντ εξέφρασε την ικανοποίησή του «που άκουσε τον πρωθυπουργό να υιοθετεί όσα λέμε εδώ και έναν χρόνο για την ισότητα και την ανάγκη προστασίας των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων», ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να συμμαχήσει με τον «Μπίμπι» Νετανιάχου για τον σχηματισμό της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης.
Προηγουμένως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βγήκε πολιτικά αποδυναμωμένος από τις ισραηλινές εκλογές, είχε δεσμευθεί ότι η νέα κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στα κοινωνικά θέματα.
"ΟΙ Ισραηλινοί επιθυμούν να σχηματίσω μία κυβέρνηση που θα προωθήσει τρεις μεγάλες αλλαγές στην εσωτερική πολιτική: μεγαλύτερη ισότητα, φθηνότερη στέγη και αλλαγές στις μεθόδους της κυβέρνησης», δήλωσε ο Νετανιάχου προσαρμοζόμενος στους κύριους άξονες του προγράμαμτος του Γιαΐρ Λαπίντ.
Ο Γιαϊρ Λαπίντ, ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός σύμμαχος του Νετανιάχου για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι επίσης υπέρμαχος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους, και για τους υπερορθόδοξους, οι οποίοι σήμερα εξαιρούνται, αντίθετα με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Ωστόσο, πρόσκομμα στη συμμαχία αυτή είναι πιθανόν να αποτελέσουν δύο θέματα: το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αντιμετώπισή του και το παλαιστινιακό ζήτημα.
Το ιρανικό πρόγραμμα αποτελεί έμμονη ιδέα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Γιαϊρ Λαπίντ απορρίπτει κάθε μονομερή επέμβαση του Ισραήλ εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ως προς το παλαιστινιακό ζήτημα, ο Λαπίντ τάσσεται υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, αρνούμενος κάθε υποχώρηση που θα αφορά την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Από την πευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ηγέτης του εθνικιστικού Ισραέλ Μπεϊτέινου και σύμμαχος του Νετανιάχου Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρόκειται να παγώσει την ανέγερση νέων οικοδομών στους εβραϊκούς οικισμούς των παλαιστινιακών εδαφών.
"Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία υπόδειξη για το θέμα του παγώματος...Δεν θα υπάρξει πάγωμα (των οικοδομικών εργασιών) ούτε στην Ιερουσαλήμ, ούτε στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο χρησιμοποιώντας δύο βιβλικές ονομασίες για να περιγράψει τη Δυτική 'Οχθη.
"Η απομόνωση στην οποία ο Νετανιάχου και ο Λίμπερμαν οδήγησαν το Ισραήλ ανησύχησε τους ψηφοφόρους, που επιθυμούν καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, αντί για την ανέγερση και άλλων οικοδομών στους εβραϊκούς οικισμούς και των απειλών για πόλεμο κατά του Ιράν», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Haaretz, που σχολιάζει το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών.
Μετά την δημοσίευση των επίσημων εκλογικών αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες θα ορίσει εντός των επομένων επτά ημερών εντολοδόχο πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει στη διάθεσή του 14 ημέρες για να συγκροτήσει κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.