Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Προς σύλληψη του Πακιστανού πρωθυπουργού



Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έδωσε χθες διορία 24 ωρώνA.P., ΑΠΕ, Reuters
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Στα πρόθυρα οξύτατης πολιτικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες για την αμερικανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται το Πακιστάν, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε αιφνιδιαστικά χθες τη σύλληψη του πρωθυπουργού Ράτζα Περβέζ Ασράφ για υπόθεση διαφθοράς. Δεδομένων των αφόρητων πιέσεων για διάλυση του Κοινοβουλίου που ασκεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο δημοφιλής κληρικός Μοχάμεντ Ταχίρ Ουλ Καντρί, η χρονική στιγμή που επέλεξε η ανώτατη δικαστική αρχή του Πακιστάν προκειμένου να ασκηθούν διώξεις σε βάρος του κ. Ασράφ δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της απόφασης. Πηγές προσκείμενες στην πακιστανική κυβέρνηση, πάντως, έκαναν ανοιχτά χθες λόγο περί καλά οργανωμένου σχεδίου από τις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού με απώτερο σκοπό την αιτιολόγηση μιας νέας παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό.
Διορία είκοσι τεσσάρων ωρών για τη σύλληψη του κ. Ασράφ και ακόμα δεκαέξι πολιτικών προσώπων έδωσε χθες το ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν. Η δίωξη αφορά υπόθεση διαφθοράς κατά την περίοδο της προ διετίας θητείας του κ. Ασράφ στο υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Πακιστανός πρωθυπουργός δωροδοκήθηκε σε περισσότερες από μία περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της προγενέστερής του θητείας στο εν λόγω υπουργείο, από εργολάβους ενεργειακών κατασκευών. Ο ίδιος ο κ. Ασράφ αρνείται τις κατηγορίες, ενώ τοπικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η δικαστική απόφαση δεν αναμένεται να οδηγήσει στην άμεση αποπομπή του. Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο κ. Ασράφ είχε παραιτηθεί από το υπουργείο το 2011 στον απόηχο καταγγελιών της αντιπολίτευσης πως χρηματίστηκε προκειμένου να αναθέσει έργα ηλεκτροδότησης σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Η εξέλιξη αιφνιδίασε την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η απόφαση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Ιφτιχάρ Σοντρί, άναβε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή εκλογών σε τέσσερις μήνες. «Δεν το περιμέναμε», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της πακιστανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον κ. Καντρί στην τηλεόραση όταν ενημερώθηκε πως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του», πρόσθεσε η ίδια πηγή. «Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι σχέδιο για την επιστροφή του στρατού στην εξουσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», σχολίασε από την πλευρά του ο σύμβουλος του κ. Ασράφ, Φαουάντ Σοντρί.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρνταρί φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο που ολοκληρώνει την τετραετή του θητεία στην εξουσία. Η δημοτικότητά του, ωστόσο, καταγράφει κάθετη πτώση, κάτι που αναδεικνύεται και από τη στροφή δεκάδων χιλιάδων Πακιστανών στον κληρικό Μοχάμεντ Ταχίρ Ουλ Καντρί. Ο τελευταίος, μιλώντας χθες ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του οι οποίοι παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο απαιτώντας τη διάλυσή του, κατηγόρησε το Λαϊκό Κόμμα ότι κατέστρεψε το στράτευμα. «Η κυβέρνηση διέλυσε τις έντιμες ένοπλες δυνάμεις μας και επιπλέον δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ανεξάρτητου δικαστικού μας σώματος», τόνισε ο κ. Καντρί. Ο τελευταίος επέστρεψε προσφάτως από τον Καναδά με στόχο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, κάτι που τον έκανε πολύ γρήγορα δημοφιλή σε πολλούς απογοητευμένους Πακιστανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.