Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ο Νετανιάχου αναζητεί συμμάχους



Ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός εξήλθε τραυματισμένος από την προχθεσινή αναμέτρηση
Reuters, AFP
ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Σε αναζήτηση συμμάχων από τον κεντρώο χώρο βρίσκεται ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την πύρρεια νίκη της Δεξιάς στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές. Σε πείσμα των προσδοκιών για συντριπτική επικράτηση, ο συνασπισμός του συντηρητικού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου και του ακροδεξιού Ισραέλ Μπεϊτινού του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν κέρδισε μόλις 31 έδρες σε σύνολο 120, χάνοντας το ένα τέταρτο της κοινοβουλευτικής του δύναμης.
Εν αναμονή της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία επρόκειτο να λάβει από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο Νετανιάχου εξέφρασε χθες την πρόθεση να συγκροτήσει κυβερνητικό σχήμα ευρύτερης υποστήριξης, με προτεραιότητα τρεις βασικές αλλαγές στην εσωτερική πολιτική: «περισσότερη ισότητα, φθηνότερη στέγη και αλλαγές στις μεθόδους διακυβέρνησης». Αυτά τα τρία προβλήματα αποτέλεσαν την αιχμή της προεκλογικής εκστρατείας του νεοπαγούς κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), που αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη της προχθεσινής αναμέτρησης.
Παρότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο κόμμα του 49χρονου δημοσιογράφου Γιάιρ Λαπίντ μόλις 11 έως 13 έδρες, αυτό κατάφερε να εκλέξει 19 βουλευτές, για να αναδειχθεί δεύτερη δύναμη του Κοινοβουλίου. Τηλεοπτικός αστέρας και γιος πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, ο Λαπίντ είχε δηλώσει προεκλογικά ότι το κόμμα του τοποθετείται «στο κέντρο του Κέντρου» και επιθυμεί να εκφράσει τη «μεσαία τάξη». Αξίωσε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι εξωφρενικές αυξήσεις των ενοικίων, που έβγαλαν στους δρόμους τη μεσαία τάξη την περασμένη χρονιά, ενώ έθεσε στο στόχαστρο τους υπερορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία και δεν πληρώνουν φόρους.
Στενοί συνεργάτες του Λαπίντ έθεταν χθες ως προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τους υπερορθόδοξους και την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. «Οποιος θέλει το Γες Ατίντ σε κυβερνητικό συνασπισμό, θα χρειαστεί να εξασφαλίσει αυτούς τους όρους», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο Οφέρ Σελάχ, ηγετικό στέλεχος του κόμματος.
Με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων, το σύνολο των δεξιών και υπερορθόδοξων κομμάτων λαμβάνει 60 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ. Στην τρίτη θέση, μετά το Γες Ατίντ, έρχεται το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, ενώ το κεντρώο κόμμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και το αριστερό κόμμα Μέρετζ έλαβαν από έξι έδρες το καθένα.
Συγκρατημένες υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις της παλαιστινιακής πλευράς στις αλλαγές που φαίνεται να δρομολογούν οι ισραηλινές εκλογές. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποδεχθεί η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση τη λύση των δύο κρατών, να σταματήσει τους εποικισμούς και να αναγνωρίσει την απόφαση της 29ης Νοεμβρίου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπουρντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Από την πλευρά της, η Χανάν Ασράουι, ηγετικό στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι δεν αναμένει τη δημιουργία συνασπισμού ειρήνης στο Ισραήλ. Εξέφρασε μάλιστα τον φόβο ότι ενδεχόμενη συμμαχία του Νετανιάχου «με τα αυτοαποκαλούμενα μετριοπαθή κόμματα θα βελτιώσει την εικόνα του στη Δύση», χωρίς να ωφελήσει σε τίποτα τους Παλαιστινίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.