Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τζον Κέρι: Τέλος στη διπλωματία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών


Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Τζον Κέρι, που χρίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα νέος ΥΠΕΞ, υποστήριξε σήμερα κατά την ακρόασή του για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία πως η αμερικανική διπλωματία επί των ημερών του δεν πρόκειται να περιοριστεί στην αποστολή στρατευμάτων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο εξωτερικό. «Η αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν προσδιορίζεται μόνο από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την ανάπτυξη» στρατιωτικών δυνάμεων, επισήμανε ο Κέρι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Απηχώντας την ομιλία του Ομπάμα κατά την τελετή ορκωμοσίας του για την ανάληψη της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο, την περασμένη Δευτέρα, ο Κέρι πρόσθεσε πως «το ζωτικής σημασίας θέμα της αλλαγής του κλίματος» θα αποτελέσει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας. Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής υπογράμμισε ιδιαίτερα πως η Ουάσιγκτον «θα κάνει τα πάντα» ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ ατομικά όπλα: «ο πρόεδρος το δήλωσε κατηγορηματικά: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει ατομικά όπλα. «Το επαναλαμβάνω σήμερα κι εδώ: η πολιτική μας δεν θα αφορά πλέον να εμποδίσουμε, αλλά να αποτρέψουμε κι η ώρα ήλθε», πρόσθεσε. «Ο πρόεδρος Ομπάμα το έχει επισημάνει επανειλημμένως πως προτιμά μία διπλωματική λύση και θα εργασθώ ώστε να προσφέρω στη διπλωματία κάθε δυνατότητα προκειμένου να επιτύχει. Όμως κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες όσον αφορά την αποφασιστικότητά μας να μειώσουμε τον πυρηνικό κίνδυνο», υπερθεμάτισε ο Κέρι.
Ο ηλικίας 69 ετών Κέρι είχε διεκδικήσει το 2004 την προεδρία αναμετρώμενος με τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Κατόπιν για τέσσερα χρόνια υπήρξε πρόεδρος της ισχυρής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.