Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Χερσαίες μάχες στο Βόρειο Μάλι



Ανάμεσα σε γαλλικές δυνάμεις και ισλαμιστές αντάρτεςΑΡ, Reuters, AFP
ΜΠΑΜΑΚΟ. H γαλλική αεροπορία εξακολουθεί να σφυροκοπεί θέσεις των ανταρτών στο Βόρειο Μάλι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη χερσαία εμπλοκή ανάμεσα σε γαλλικές δυνάμεις και αντάρτες που έχουν καταλάβει την πόλη Ντιαμπαλί. Προκειμένου να αποφύγουν τις εχθροπραξίες, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις της αχανούς ερημικής περιοχής αναζητώντας καταφύγιο στα βουνά. Η Γαλλία έχει ζητήσει διεθνή υποστήριξη στη μάχη με τους ισλαμιστές αντάρτες τους οποίους χαρακτηρίζει απειλή για την περιοχή και τη Δύση. Μια ένδειξη των ποικίλων παραμέτρων της σύγκρουσης έδωσε χθες η επίθεση ισλαμιστών σε εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στην Αλγερία, με αίτημα τον τερματισμό της γαλλικής επέμβασης.
Η Αλγερία συμμετέχει, μαζί με τις γύρω χώρες, στην κυκλωτική κίνηση που επιχειρεί η Γαλλία, επιτρέποντας στα γαλλικά αεροσκάφη να διασχίζουν τον εναέριο χώρο της. Παράλληλα, ο σύνδεσμος χωρών της δυτικής Αφρικής Ecowas ετοιμάζεται να αποστείλει στρατιωτική δύναμη, με τη βοήθεια γερμανικών μεταγωγικών αεροσκαφών. Σε μεταγωγικά αεροσκάφη περιορίζεται και η συνδρομή της Βρετανίας στην επιχείρηση, ενώ η Ε.Ε. δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί σε σχέση με τα τεκταινόμενα. Αποστάσεις τηρεί η Ουάσιγκτον, που στηρίζει διακριτικά αλλά δεν προτίθεται να αποστείλει δυνάμεις.
To σχέδιο της Γαλλίας είναι να πλήξει τους αντάρτες από αέρος και όπου χρειαστεί από ξηράς και εν συνεχεία να αφήσει στην αφρικανική δύναμη το έργο της αστυνόμευσης της γιγάντιας αυτής περιοχής, που έχει έκταση ίση με την έκταση της ίδιας της Γαλλίας.
Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι οι γαλλικές δυνάμεις, που θα φθάσουν τους 2.500 άνδρες, θα μείνουν στο Μάλι μέχρις ότου επιτευχθεί η σταθερότητα.
Η συσσώρευση δυνάμεων και η παράταση των βομβαρδισμών για έκτη ημέρα έχουν οδηγήσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε μια σειρά πόλεων. Ο γενικός διευθυντής των ελληνικών Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βίλεμ ντε Γιονγκ είπε χαρακτηριστικά ότι οι βομβαρδισμοί της Τρίτης στην πόλη Ντουένζα υποχρέωσαν την ιατρική ομάδα της οργάνωσης να περάσει όλη την ημέρα σε καταφύγιο. Πολλοί από τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις εστίες τους καταφεύγουν σε ερημικές περιοχές, μακριά από ιατρικές ή άλλες υποδομές. «Γνωρίζουμε ότι φεύγουν από τις εστίες τους αλλά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται», είπε ο Ντε Γιονγκ. Η οργάνωση, που βρισκόταν στη χώρα λόγω της επισιτιστικής κρίσης, περιθάλπει από το Σαββατοκύριακο αμάχους που έχουν πέσει θύματα βομβαρδισμών και διατυπώνει έκκληση προς τους αντιμαχόμενους να σεβαστούν τον πληθυσμό.
«Αρνούμαστε κατηγορηματικά να θέσουμε σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων Εντουάρ Γκιγιό, σχολιάζοντας τα πλήγματα με αεροσκάφη Ραφάλ και Μιράζ. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν είναι τα αρχηγεία της ισλαμικής αστυνομίας στην πόλη Νιαφουκέ, κοντά στο Τιμπουκτού.
Η καταστροφή παλαιών μουσουλμανικών μαυσωλείων στο Τιμπουκτού από τους ισλαμιστές, επειδή η ύπαρξή τους δεν συμφωνεί με τη δική τους εκδοχή ισλαμικού νόμου, αλλά και άλλα περιστατικά εφαρμογής του ισλαμικού νόμου όπως οι ακρωτηριασμοί κλεφτών και οι λιθοβολισμοί μοιχών θα τεθούν στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελέας Φατού Μπενσουντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.