Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η Ρωσία ανησυχεί για το Ιράν


AFP, Reuters
Εκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ και στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης να αποφύγουν οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων απηύθυνε χθες η Ρωσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Οι προσπάθειες προλείανσης του εδάφους για πλήγματα εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και γενικότερα των υποδομών αυτής της χώρας συνιστούν μια πολύ, πάρα πολύ επικίνδυνη ιδέα. Ελπίζουμε ότι παρόμοιες ιδέες δεν θα υλοποιηθούν τελικά», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ανέλυσε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.
Παράλληλα, ο Λαβρόφ δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει, έστω με διακριτικό τρόπο, πίεση στην Τεχεράνη, σχετικά με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα. Αναφερόμενος στις συνομιλίες της ιρανικής κυβέρνησης με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με αντικείμενο την πρόσβαση διεθνών επιθεωρητών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε: «Οι Ιρανοί είπαν ότι επιθυμούν πλήρη συμφωνία επί του θέματος. Πιστεύουμε ότι οι Ιρανοί συνάδελφοί μας θα μπορούσαν να κινηθούν λίγο ταχύτερα».
Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, πρότεινε από την Τεχεράνη να πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων με τις έξι μεγάλες δυνάμεις -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία- στο Κάιρο. Προσέθεσε δε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση καλωσόρισε την ιρανική πρόταση και ότι η Τεχεράνη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον. Διαφορετική ήταν η εικόνα που έδιναν για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκπρόσωποι της Ευρωπαίας αξιωματούχου. Εκπρόσωπος της Αστον έκανε λόγο για συνεχή κωλυσιεργία της ιρανικής πλευράς, με αλλεπάλληλους όρους και προϋποθέσεις, προσθέτοντας ότι ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων «δεν συνιστά πραγματικό πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.